Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER) ve Alanya Ziraat Odası iş birliğinde ‘Birinci Alanya Çiftçi Buluşması’ düzenlendi.
Konaklı Düğün Salonu’ndaki organizasyona Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, KIRSALDER Başkanı Mustafa Özen, siyasiler, dernek üyeleri ile üreticiler katıldı. Organizasyonda konuşan Göktepe, tarımda sorunların bitmediğine dikkat çekti. Göktepe, “Tarım Bağ-Kuru primlerinin makul değerlere çekilmesi için çok geç kalınmadan üreticilerin yanında olunması gerekiyor. Pandemide herkes ne araba ne ev için koştu. Herkes gıdaya ulaşmak için koştu. Üretim yaparken tarımsal girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Tarım Bakanlığı’ndan randevu aldık. Bütün sorunları ileteceğiz. Bu dönemden sonra tarımsal planlama mutlaka yapılmalı. Bölgesel desteklemelere geçilmesi gerektiğini milletvekillerine ilettik. Doğrudan gelir desteğinin yerine üretim bazlı destekler verilmeli. Dimçayı Sulama Hattı’nın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Alara Çayı suyunun kendi cazibesiyle üreticilere verilmesi için yardımcı olunmasını istiyoruz” dedi.
“ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEMEK İÇİN BURADAYIM”
Başkan Yücel de, “Çiftçi kardeşlerimin sorunlarını dinlemek için buradayım. Onların sorunlarını dinlemek için kürsünün arkasında değil, karşısında olmayı tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.
“CUMHURBAŞKANI’NIN YERİNDE OLSAM ARAR HESAP GÖRÜRÜM”
CHP Antalya Milletvekili Özer ise, çiftçilerin inadına ürettiğini ancak onları dinleyen kimse olmadığını söyledi. Özer, “Akaryakıt 23 liraları bulmuş. Elektriğe yüzde 124 zam gelmiş. Fide fiyatları ikiye katlanmış. Sera demirinin fiyatı 8 TL’den 16 TL’ye çıkmış. Örtü plastiğinin fiyatı 60 TL’ye çıkmış. Çiftçi kazanamaz duruma gelmiş. 14 yılda 800 bin çiftçi ÇKS kaydını sildirmiş. Yani ben çiftçiliği bıraktım demiş. Son 14 yılda 2 Trakya büyüklüğünde arazi ekim dışı kalmış. Hayvancılık iflas etmiş, süt inekleri kesilmeye başlanmış. En son Katar’a hayvan ihracatımız vardı. Ete zam geldiğini duydular da frene basıp ihracatı yasakladılar. Suya çare bulamıyoruz ama muzculuğu destekliyoruz. Türkiye’de büyük bir planlama boşluğu var. Seçim öncesi tanzim satış kuruldu. Pazarcının tüccardan 11 TL’ye aldığı biberi pazarcının yanında 6 TL’ye sattırdılar. Sonuçta İstanbul’u kaybettiler. 100 bin pazarcıyı darılttılar. Ben bugün sayın Cumhurbaşkanı’nın yerinde olsam, bana bu aklı veren kim onu bir ararım. Onunla hesap görürüm. Çiftçinin, esnafın dostu yok. Çiftçi gelecek sene satacağı ürünün fiyatını bilmeli. Rusya ve Ukrayna arasında savaş var. Bunlar en çok buğday ithal ettiğimiz 2 ülke. 6.7 milyon ton buğday ithal ediyoruz. Cebimizde para olsa bile şimdi buğday bulamıyorsunuz. Memlekette insanlar 1 liraya ucuz ekmek almak için saatlerce Halk Ekme kuyruklarında bekliyor. Önümüzdeki dönemde iktidar üreticilere sahip çıksın. Tarım bakanları tarımdan anlayan arkadaşlardan olsun. Sağdan soldan gelmiş Turist Ömer’ler olmasınlar. Biz de üretelim. Tüketiciler de üreticiler de memnun olsun” dedi.
ASAYİŞ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024MANŞET
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024