Mart ayında Alanya Toptancı Hali’nde kilosu 18 TL olarak rekor kırarak akaryakıt fiyatları ile yarışan salatalık yaz aylarının gelmesiyle 50 kuruşun da altına düştü. Maliyeti karşılamadığı için yeniden çöpe dökülmeye başlayan salatalık hakkında konuşan Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Bir kilogramının maliyeti 3 TL. Toptancı halinde pazarlığa tabi deniliyor” diyerek planlama yapılması gerektiğini vurguladı.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üretilen sebzeler için taban ve tavan fiyat uygulamasının getirilmesini istedi. İlçede 4 bin 500 dekar alanda örtüaltı salatalık üretimi yapıldığını açıklayan Göktepe, “Son dönemlerde özellikle girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle şu anda salatalığın parası hesaplanıp fiyat belirlenecek durumda değil. Komisyondaki arkadaşlar tarafından pazarlığa tabi deniliyor ancak bu durumda üreticilerin emeklerine saygı duymama gibi bir durum ortaya çıkıyor. Komisyoncular da salatalığı daha yüksek fiyata satmak istediklerini söylüyor ancak yayla yörelerindeki üreticiler ürünlerini yetiştirdiklerinden dolayı tüccarların birçoğu yaylalara yöneldi” dedi.
“ÜRÜN BAZLI DESTEK VERİLMELİ”
Salatalığın kilosunun 15 TL olduğu dönemlerde üreticinin durumunun daha da zor olduğunu hatırlatan Göktepe, “Kış döneminde hem ısıtma ile ilgili maliyet oluşuyordu hem de birim alandan verim alabilmek için bitki koruma ve besleme ürünleri kullanılıyordu. 1 dekar alandan toplamda 100 kiloyu geçmeyecek bir ürün hasat ediliyordu. Alanya’nın yüksek kesimlerinde Kayabaşı, Yeniköy, Hacıkerimler, Elikesik’te tüketiciye sunulabilecek çok güzel salatalıklar var. Biz bakanlığın planlama yapmasını istiyoruz. Yaylada yaşayanların çok erken üretime geçmesinden dolayı biraz da salatalığın fiyatının düşme nedenlerinden biri bu oldu. Salatalığın 1 kilogramının maliyeti 2,75-3 TL oldu. İşçilik, toprak hazırlığı, fide, damlama su, elektrik, gübre, ilaç, TARSİM maliyetini koyduğunuzda 3 TL’ye yakın maliyet oluşuyor. Bu maliyetlerin altında 1 kilogramına 50 kuruş, Alanya halinde pazarlığa tabi şeklinde yorumlanıyor. Bunun için bakanlığın yetkililerinden sahil bölgelerinde ve yaylada üretim yapanlar için planlama istiyoruz. Yoksa daha yaylada üretim yapanların ürünleri bitmeden sahildekiler üretime başlayacak. Sebzede taban ve tavan fiyat uygulaması mutlaka olmalı. Bugün maliyeti 3 TL olan bir üründe eğer üretici para kazanamıyorsa önümüzdeki sezon üretimi devam ettirmez. Tavan fiyat uygulaması ile tüketici çok daha uygun fiyata tüketim yapacaktır. Devlet yetkilileri, ilgili paydaşlar, komisyoncular, tüccarlardan üreticilere yardımcı olmalarını, destek vermelerini rica ediyoruz. Çünkü üretmezsek her birimiz sıkıntı yaşayacak. İthal eder duruma gelirsek ülke ekonomisine çok ciddi zararı olacak. Ülkede örtüaltında üretim yapan üreticiler için ürün bazlı destek verilmeli. Salatalık serasına 25 TL destekleme veriliyor. Buğday üretimine 42 TL destek veriliyor. Bugün 25 TL’ye alabildiğimiz hiçbir şey yok. Üretici evinden bahçesine giderken 25 TL mazotu zaten harcıyor. Ürün bazlı destek verilmeli” diye konuştu. Göktepe konuşmasında üreticilere de seslenerek ilçede üretici birliğinin kurulması gerektiğini söyledi.
ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024MANŞET
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024EKONOMİ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024