Günübirlik ev kiralamalarında kimlik bildirimi ve “her an ulaşılabilecek” sorumlu işletici bulundurmak zorunluluğu getirildi. Uygulamayla kimlik bilgileri kayıt altına alınarak 5 yıl boyunca saklanacak.
Sık sık gündeme gelen günübirlik evlerle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın ‘Kimlik Bildirme Kanunu’nun Uygulanması ile İlgili Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle yönetmeliğe, “günübirlik kiralanan ev” tanımı eklendi. Buna göre, özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri ve işletmeler, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutacak. Genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak mevcut bilgi, belge ve kayıtlar anlık olarak bildirilecek. Bu veriler üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altına alınacak ve 5 yıl süreyle muhafaza edilecek. Günübirlik kiralanan evlerde, her an ulaşılabilecek mahiyette sorumlu işletici olacak.
YURTLAR VE MUHTARLARI DA KAPSIYOR
Yönetmelik uyarınca, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler ve çalışanlarla ilgili bildirimler sorumlu işleticiler tarafından, 3 gün içinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda da yapılabilecek. Köy ve mahalle muhtarları, sorumluluk bölgelerinde bulunan iş yerleri tarafından elektronik ortamda yapılan bildirimleri, talepleri halinde genel kolluk birimlerinden temin edecek.
SORUMLULUKLAR YÖNETİCİLERE DEVREDİLEBİLECEK
Elektronik ortamda bildirimde bulunmak isteyen iş yerlerinin sahibi veya kanuni temsilcisi veya kiracısı tarafından sorumlu işleticilerinin kimlikleri, örneğine uygun şekilde en yakın kolluk birimine bildirilecek. İşleticiler, kendilerine bu konuda verilen görev ve yükümlülükleri, kendi sorumlulukları altında yöneticilerine devredebilecekler. Bu durumda işletici ve yönetici müştereken sorumlu olacak.
ASAYİŞ
25 Kasım 2024ASAYİŞ
25 Kasım 2024MANŞET
25 Kasım 2024ASAYİŞ
25 Kasım 2024EKONOMİ
25 Kasım 2024ASAYİŞ
25 Kasım 2024ASAYİŞ
25 Kasım 2024