DOLAR 34,4213 0.24%
EURO 36,2901 0.12%
ALTIN 2.840,200,22
BITCOIN 3038992-1.86513%
Antalya
19°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Başkan Göktepe: “Fırsatçılar üreticilerin hakkını çalıyor”

Başkan Göktepe: “Fırsatçılar üreticilerin hakkını çalıyor”

ABONE OL
10:39 - 23 Eylül 2022 10:39
Başkan Göktepe: “Fırsatçılar üreticilerin hakkını çalıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yerli muzu daha fazla para kazanmak amacıyla ithal muz diyerek satan fırsatçıların üreticilerin hakkını çaldığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Ürünümüze her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, daha fazla para kazanmak amacıyla bazı fırsatçıların daha kaliteli olan yerli muzu ithal muz adı altında sattığını söyledi. Yerli muzun alınarak ithal muz denilerek daha pahalıya satıldığını aktaran Göktepe, “Bu denetlenmesi gereken bir konu. Sonrasında bununla ilgili kesin kanıya varabilmemiz lazım. Bizim muzlarımızın ayırt edici özelliklerine baktığımızda ithal muzdan tat, aroma, şeker oranı, içerisindeki vitaminler, mineraller ile yetiştiği topraklar açısından da baktığımızda çok daha kıymetli. Özellikle ithal muzla yerli muzun ayrımını yapmamız lazım. Alanya olarak ‘Alanya muzu’ adı altında muzun coğrafi işaret tescilini Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Alanya Ziraat Odası, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Alanya Muz Üreticileri Birliği ile kapsamlı bir çalışma yaparak ayırt edici özellikleri üreticimize kazandırdık. Bundaki amacımız hem coğrafi işareti hak eden ürünümüze sahip çıkmak hem de üreticilerimizin daha fazla kazanmasını sağlamaktı. Özellikle zincir marketlerde ve semt pazarlarında da olabilir, ithal muzla yerli muzun karıştıran tüketicilerimiz çok fazla. Bunlar gözle baktıklarında yüzde 90’ı ayırt edemeyecek özelliklerde. Bizim muzlarımız 17-18 taraklı bir hevenkten oluşuyor. Topraklar için mikro klima haiz olduğu için çok kaliteli muz üretiliyor. Bu hevenkin en yukarındaki 4-5 tarak Ekvador, Kanarya Adaları’ndan gelen muzlardan parmak uzunluğu, parmak yapısı ve dış kabuk olarak bir farkı yok” dedi.

“DENETİM İÇİN İLGİLİ BAKANLIKLARA BAŞVURDUK”

Muz hevenkinin yukarı taraklarını marketlerin özel işlemden geçirip tüketicilere ithal muz olarak sattığı ile üreticilerden duyum aldıklarını açıklayan Göktepe, “Bizim ziraat odası olarak denetleme gibi bir pozisyonumuz yok. Öyle bir hakkımız da yok. Bu hususun denetlenmesi ile ilgili bu konuda ilgili bakanlıklara müracaatta bulunduk. Üreticilerimizin hakkına girildiğini, onlara karşı emek hırsızlığı yapıldığını düşünüyoruz ancak elimizde bir veri yok. Yaklaşık 4 bin 700 muz üreticimiz var. Açık alanda yaklaşık 9 bin 500 dekar alanda üretim yapılıyor. Kapalı alanda 12 bin 500 dekar muz serası var. Bugün bir dekar muz serasının kurulum maliyeti 400 bin TL. Üreticilerimizin emeklerine sahip çıkılması için yetkililere seslenmek istiyoruz. Eğer böyle bir durum varsa bahsi geçen zincir marketlerde ve diğer yerlerde yerli mi yoksa ithal muz mu olduğu çok rahat şekilde ayırt edilebilir. Analize bile gerek kalmaz. İnşallah böyle bir durum yoktur diye ümit diyoruz. Böyle bir şeye bütün bölgenin ziraat odaları ve çiftçileri olarak karşıyız. Bu netleşirse böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Ürünümüze her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“YERLİ MUZUN FİYATININ DAHA YÜKSEK OLMASI LAZIM”

İthal muzla yerli muzun arasında ciddi bir makas farkının bulunduğunu vurgulayan Göktepe, “Şu anda marketlerde yerli muz 27 TL’den satışa sunuluyorken, İstanbul’da bir üretici zincir marketten ithal muzu 51 TL’den aldığını söylüyor. Muzun üst taraklarının parmak uzunluğu, tat ve aromasının iyi olmasından dolayı fırsatçıların ya da bu işe alet olmuş kişilerin daha fazla kazanma isteğinden dolayı bir durum böyle oluyor. Çünkü yarı yarıya fiyat farkı var. Bunun tam tersi olması lazım. Yerli muzun fiyatının daha yüksek olması lazım. Üretime baktığımızda karşımıza dönemsel olarak 50 bin TL maliyet çıkabiliyor. Kilogram başına baktığımızda bugün 7 TL maliyetimiz var. Şu anda güncel muzda bu fiyat 16 TL. Biz tüketicilerin da güvenilir ve uygun fiyata ürünleri tüketmesini istiyoruz. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz. Muz gibi hem yatırım hem de işlem maliyeti yüksek olan üründe üreticinin desteklenmesi lazım. Bu ürünleri üretmezsek ithal etmek zorunda kalacağız. Kendi üreticimizin hem aile hem ülke ekonomisine katkı sağlamamış olacağız hem de yabancı ülkelere döviz göndermiş olacağız. Bunların önüne geçmek için devletten destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP