Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Tarım Bakanlığı’nın domates ihracatına kısıtlama getirmesiyle üreticilerin üretimden çekileceğini ve yurt dışında pazar kaybı yaşanacağını söyledi. Göktepe, “Domates üreticilerimizin zarar etmemesi için acilen bu karardan dönülmesini talep ediyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2023’e kadar domatesteki fiyat artışını önleme gerekçesiyle ihracat kısıtlaması getirildi. Karardan bir an önce dönülmesini isteyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, aksi halde üreticinin üretim yapmak istemeyeceğini söyledi. Göktepe, “Öncelikle rekabet etmekte olduğumuz bin bir çabalarla oluşturduğumuz ihracat pazarlarının kaybedilmesi üretimi sekteye uğratacaktır. Bakanlığımızın domates ihracatındaki kısıtlama kararı sonucu ihracatçı ve üretici ile istişare yapılmadan alınan kararların olumsuz etkileri yaşanacak ve üreticilerimiz üretimden çıkmak isteyeceklerdir. Çünkü enerji kullanımının yüksek olması, girdi maliyetlerinin üretimi çok fazla etkilemesi zaten üreticilerimizi ya farklı sektörlere ya da alternatif üretim modellerine yönelmesine yol açmıştı. Halihazırda tek ekim domates üretiminin aşırı yüksek hasat döneminde olması, mevsimsel olarak havaların da ısınmasıyla domates miktarlarının çoğalacağı bir dönemdeyiz. Üretim maliyetlerinin kilogram başına yaklaşık 8-10 TL olduğu bu dönemde ihracatın durması üreticilerin sera bakım masraflarını çıkarabilmesi ve ayakta kalabilmesi için minimum fiyat öngörüsüdür. Bunun altına düşecek domates fiyatları ve bu kararla ihracat pazarlarının kaybedilmesinin etkisiyle nisan-mayıs döneminde de üreticilerin ürün kaybı, bakımsızlık veya seralardaki ürünlerin sökülmesiyle nisan ve mayısta da mevsim normallerinin altında üretim miktarı olacak, üreticilerin ağır zararlarının yanı sıra fiyatlarda mevsim şartlarının üstünde olmak zorunda kalacaktır” dedi.
“ÜRETİCİLERİN ÜRÜNLERİ ELİNDE KALACAK”
Bakanlığın aldığı kararla Avrupa ve diğer pazardaki tedarikçi marketlerin farklı üretici ülkeler aramasına yol açacağını ifade eden Göktepe, “Çünkü tarımda ve ticarette süreklilik önem arz etmektedir. Yüksek girdi maliyetleri ile üretim yapmaya çalışan üretici sayısı azalacak, ürün kalitesi düşecek. Aynı zamanda ihracatçı firmalar da verdikleri sözü yerine getiremedikleri için pazar kaybedecekler. 14 Nisan’dan sonra da hem ürünün çok olması nedeniyle hem de müşteri kaybı sonucu üreticilerimizin ürünleri ellerinde kalacaktır. Bakanlığımızdan üreticilerimiz adına ricamız üretimin devam edebilmesi için gece gündüz çalışan üreten üreticilerimizin desteklenerek üretim kapasitesinin daha fazla artırılması. Böylece hem iç pazara hem de dış pazara yetecek bir üretim planlaması oluşturulmalıdır. Bu sezon için kilo maliyeti 8 TL’nin altında olmayan domates üreticilerimizin zarar etmemesi için acilen bu karardan dönülmesini talep etmekteyiz” diye konuştu.
ASAYİŞ
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024MANŞET
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024