ÖZEL HABER / YASEMİN KAYA
Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen Alanya’da avokadonun ardından diğer tropik ürünlere de ilginin artmasını Büyük Alanya Haber Koordinatörü Yasemin Kaya’ya değerlendirdi. Sevilgen, Alanya’daki tropik meyve üretimi hakkında bilgi vererek, üreticinin buna yönelmesinin sebeplerini de açıkladı.
“ALANYA TÜRKİYE’NİN TROPİK BAŞKENTİ”
Alanya Avokadocular Birliği Başkanı ve aynı zamanda üretici Hilmi Sevilgen, Alanya tropikal acıdan çok elverişli bir alan olduğunu söyledi. Sevilgen,”Genellikle avokado ilçede ön plana çıkıyordu. Avokadonun yanı sıra diğer tropik meyvelerde ilçede yaygınlaşmaya başladı. Alanya ve Gazipaşa’yı Türkiye’nin tropik başkenti olarak görüyorum . Çünkü şu meyvemiz olmadı denilen bir şey duymadım ben. Alanya’da kaymak ağacı, kahve, liçi, karamba, ejder meyvesi, kudretnarı yetiştiriciliği var. Bunlar artık bilinen meyvelerimiz. Geçtiğimiz günlerde Tosmur’da 2 dönüm arazide örtü altında kudretnarı bir arkadaşım kudretnarı yetiştirdi. Kudretnarı diyoruz ama birçok özelliğini bilmiyoruz. Kudretnarı’nın birçok özelliği var. Birçok mide rahatsızlığı için kullanılabiliyor. Açık yaralanmalarda kullanılıyor. Dışındaki turuncu kabuğu biraz acı oluyor. Bu nedenle fazla tercih edilmiyor” dedi.
“BİR DÖNEM PARA OLARAK LİÇİ MEYVESİ VERİYORLARMIŞ”
Liçi meyvesinin özelliklerinden bahseden Sevilgen, mango üretimine de değindi. Başkan Sevilgen, “Özellikle Gazipaşa’da daha çok yetişiyor. Çin kral meyvesi diye geçiyor. Çin’de sadece en zengin insanlar yiyormuş veya üst düzey ve kralların bahçesinde yetiştiriliyormuş. Bir dönem para olarak liçi meyvesini verebildiklerini biliyoruz. Öte yandan yeni mango yetiştiriciliği başladı. Mangonun da birçok çeşidi var. Geç olanı, erkenci olanı olarak ayrılıyor. Mangonun da hasadı var. Önce yeşil renkte çıkıyor sonra sarı, kırmızı renklere dönenleri var. Mango normalde meyve olarak geçiyor fakat bunu tatlılara da katabiliyorsunuz. Meyve suyu olarak da kullanılabiliyor. Örneğin atomcular çok kullanıyor. Avokadoyu saymaya bile gerek yok. Ejder meyvesi artık o kadar büyüdü ki yurtdışına ihraç etmeye başladık. Gazipaşa’dan Polonya ve Ukrayna’ya gidiyor. Rusya’ya az miktarda gitti. Mesela mangonun 15-20 gün raf ömrü varken, ejder meyvesinin raf ömrü 7-8 günde kısıtlı kalıyor. Alanya’da ticari amaçlı 8-10 arasında çeşit tropik meyce var ama yetişen 20- 25 tane çeşit var. Örneğin kaymak ağacı ticari amacı yok ama herkes merak ederek dikiyor, olup olmayacağını görmek için” diye konuştu.
“FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI ÜRETİCİYE KAZANDIRDI”
Tropik meyvenin satış fiyatının yüksek olmasının üreticiyi cezbettiğini aktaran Sevilgen, “Fiyatların yüksek olması üreticiye kazandırdı. Bir de tropik meyvelerde işçilik sorunu az. Bizim çiftçilerin en büyük sıkıntısı da bahçede çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Tropik meyvelerde işçilik az olunca bir de yeni yeni tanınınca fiyatlar da yüksek oluyor. İnsanları o yöne teşvik etmeye başladı. Armut, üzüm şeftaliye artık herkes alıştı. Yemeden tadını ağzınızda hissediyorsunuz. Şimdi bir tropik meyveyi yediğiniz zaman ağzınızda 2-3 farklı tadı alabiliyorsunuz. Bir bakıyorsunuz ekşi gibi, yutmaya çalıştığınızsa tatlanıyor. Fiyatların fahiş olduğu doğru. Avokado 5 lira. Bana göre 4 lira olması lazım, fiyatı fazla. Mangonun tanesi 20 lira. Gerçekten çok fazla. Az olan ürünü çoğaltabilmek için biraz devlet teşvik verecek ya da kendi haline bırakacaksınız fiyatı yüksek olacak insanlar o yöne yönelecek. Şimdi mangonun fiyatı düşük olsa biz ekme gereği duymayız ama 20 lira olacak ki herkes bu ürüne yönelecek. Ya da devlet diyecek ki ben mangoyu 10 liradan limitsiz bir şekilde alacağım diyecek insanları mango ekmeye zorlayacak” ifadelerini kullandı.
“ALANYA’NIN İKLİMİ MANGOSTAN YETİŞTİRMEK İÇİN ELVERİŞLİ”
Mangostan’ın meyvelerin kraliçesi olarak adlandırıldğını söyleyen Sevilgen, “Meyve şu an ülkemizde üretilmiyor. Ama ekmeye çalışanlar var. Bir ada ülkesinden gelen bir meyve. Fiyatı çok yüksek. Onu herkes alıp yiyemez. Ancak merak edenler, geliri çok yüksek olanlar alıp yiyebilir. 2-3 kilo et alıp yemek yerine 350 TL olan meyveyi kim neden alıp yiyecek. Ama dışarından gelsin biz mangostan da ekelim. Alanya’nın iklimi buna elveriyor” dedi.
ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024MANŞET
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024