MHP İlçe Teşkilatı’nın Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan Turizm Raporu açıklandı. İşte o rapor.
– Alanya Belediye başkanlığı bünyesinde turizm müdürlüğü birimi oluşturulması faydalı olacaktır.
restore edilerek Alanya turizmine kazandırılmalı.
GENEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
– Antalya havalimanından gelmek pahalı ve yorucu. Bu sebepten dolayı Alanya-Gazipaşa havalimanı geliştirilmeli.
– Alanya-Gazipaşa havalimanının mevcut uçak park alanı sayısı 6’dır. Bu kapasitenin artırılması daha çok uçak inmesini ve maliyetlerin azalmasını sağlayacaktır.
– Alanya-Gazipaşa havalimanının mevcut pisti 500m daha uzatıldığı takdirde büyük gövdeli uçaklarda artık bu havalimanına inebilecektir.
– Alanya-Gazipaşa havalimanının terminal kapasitesi muhakkak artırılmalıdır.
– Türk hava yollarının Alanya-Gazipaşa havalimanından karşılıklı olarak Almanya, İskandinav ülkeleri, Rusya ve İran’dan direkt uçuş planlaması şehrimize büyük katkı sağlayacaktır.
– Muğla, Bodrum ve Dalaman’da olduğu gibi Alanya-Gazipaşa havalimanında da low cost (düşük bütçeli) direkt uçuşlar planlanmalıdır.
– Antalya- Alanya- Gazipaşa havalimanı arasında hızlı tren projesinin yapılması ulaşımı çok rahatlatır ve şehrimizin marka değerine değer katar.
– Rusya’dan kimlikle ülkemize girişlerin hızla başlatılabilmesi için gümrük ve pasaport kontrol noktalarındaki pasaport okuyucularının kiril alfabesine duyarlı hale getirilmesi gerekiyor. Bu aktivasyonu sağlayabilmemiz ülke turizmine büyük katkı sağlar.
– Rusya’nın tüm bölgelerinden direkt Türkiye uçuşlarına izin verilmesi çok büyük avantaj sağlar. Bunun için diplomatik ilişkiler zorlanmalı.
– Bireysel olarak gelmeyi düşünen misafirlere ek avantajlar sağlanmalı. Büyük oranda misafirler acentalarla geliyor bu durum pazarlık gücünü azaltıyor.
– Doğalgaz yatırımının Alanya’ya kadar getirilme çalışması hızlandırılmalı. Bu durum konutlar, işyerleri ve turistik işletmeler için yakıt maliyetinin azalmasını sağlar.
– Bölgemizde olan petrol depolama alanları Alanya’mız için büyük risk taşıyor. Bu tip tesislere turizm bölgelerinde izin verilmemeli.
– Plansız ve düzensiz şekilde tesisleşme artıyor. Bu durum fiyat rekabetine olumsuz yansıyor. Kazanç ve kalite düşüyor. Tesisleşme ihtiyaçlara göre belirlenmeli ve planlanmalı.
– Otellerde oda sayısı ve kapasite sürekli artarken, mutfak aynı kalıyor ve yetersizlik ortaya çıkıyor.
-Türk mutfağının güzel yemekleri yerine ucuz ve basit yemekler verilmesi ülke gastronomisinin yeteri kadar tanıtılmasına engel oluyor.
– Turizmde şuan yaşanan ve ileride daha da fazla hissedeceğimiz konu kalifiye eleman konusu. Bu konuda turizm okulları ile işbirliği yapılmalı ve öğrencilerin turizme katılması sağlanmalı.
– Sezon 12 aya yayılmadığından dolayı mevsimlik işçi çalıştırılıyor. Bu durumda eğitimli ve kalifiye çalışan bulma sorununu ortaya çıkarıyor. Çözümü için diğer bölgelerdeki ticaret odalarıyla işbirliği yapıp sezonluk personellerin önceden eğitilerek turizme kazandırılması sağlanmalı.
– Personel zamanında değil de son anda alındığı için eğitilmesinde sıkıntı oluyor.
– Turizm meslek lisesi mezunlarına maaş konusunda avantaj sağlanması, turizm liselerini cazip hale getirir. Bu durumda kalifiye eleman çıkısını sağlar.
– Personel belgelendirilmesi yetersiz ve sıkıntılı. Personel eğitimi ya hiç yapılmadan belge veriliyor veya verilen eğitimler yüzeysel ve yetersiz. Eğitimler farklı kurumlarca veriliyor ve hiçbir standart yok. Denetim mekanizması şart.
– Yetersiz kişiler hızla hak etmediği pozisyonlara gelebiliyor. Liyakat şart.
– Çalışanların kaldığı lojmanlar denetlenmeli ve belirli standartların altında olmamalı.
– İş güvenliği ve çalışma saatlerine uymayan firmalar gerekli caydırıcı cezayı almalıdır.
– Konaklama tesisleri ve gıda sektöründeki işletmeler çok sıkı şekilde denetlenmeli. Kaçak, sahte alkol satışı engellenmeli ve ağır cezai yaptırımları olmalıdır.
– Küçük işletmeler az sayıda personel ile çalıştıklarından yabancı personel çalıştırmaya izin alamamaktadır. Alanya’da en küçük işletmede bile yabancı dil özellikle de Rusça bilen personel ihtiyacı yabancı çalışanlardan karşılanmaktadır. Bu konuya çözüm üretilmeli.
– AB ülkelerinde plastik kullanımı kısıtlanmaya başladı. Pandemi geçtikten sonra turizm açısından da, çevre duyarlılığı açısından da tekrar gündeme gelecektir. Bu konuda Alanya olarak pandemi sonrası öncü çalışmalar başlatmak turizm destinasyonları içinde ön plana çıkmamıza yardımcı olacaktır.
– Konut alan yabancı misafirlerin, konutlarını kendi ülkelerinde pazarlayarak kiraya vermesi vergi kaçağı ve güvenlik zafiyeti oluşturuyor yasal olarak önlenmeli.
KOVİD-19 SONRASI SORUNLAR VE YAPILMASI GEREKENLER
ASAYİŞ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024MANŞET
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024