DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3379204-1.23765%
Antalya
12°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

‘UNUTMAYALIM Kİ BAŞKA ALANYA YOK’

‘UNUTMAYALIM Kİ BAŞKA ALANYA YOK’

ABONE OL
15:14 - 12 Şubat 2020 15:14
‘UNUTMAYALIM Kİ BAŞKA ALANYA YOK’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi olan Şehir Plancısı Erkan Demirci, T-Mahmuz projesi bilgilendirme toplantısı hakkındaki görüşlerini açıklarken Alanya turizminin bu projeden büyük zarar görebileceğini ifade etti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlaT-Mahmuz proejesinin bilgilendirme toplantısıyla ilgili görüşlerini ifade eden Erkan Demirci’nin görüşlerine destek veren çok sayıda vatandaş da yaptıkları yorumlarla fikirlerini aktardılar. Erkan Demirci, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Keykubat plajında Alanya Belediyesi’nce yapımı düşünülen T-Mahmuz projesinin kıyı erozyonunun önlenmesi adına doğru çözüm olduğunu savunan ve aynı zamanda ALKÜ adına bu projeyi hazırlayan hocaları dinledik. Bazı görseller ve modellemeler üzerinden sunum yapıldı, teknik detaylara pek girilmedi. Projenin uygulanmasından sonra meydana gelmesi beklenen iyileşmenin ne zaman hissedileceği sorusunun ucu açık bırakıldı. (5- 10 yıl aralığı) Örnek olarak gösterilen dünyanın çeşitli şehirlerindeki mahmuz fotoğraflarından ise plajın önceki ve sonraki görselleri birlikte paylaşılmadığından olumlu ya da olumsuz bir sonuç çıkarmak mümkün olmadı. Bugünkü sunum tek taraflı olduğundan, yani karşıt görüş beyan eden olmadığından iki farklı görüşü anlatılanlar eşliğinde kıyaslama imkanım olmadı. Karşı yönde görüş beyan edenlerin de dinlenmesi ve Alanya için en doğru kararın verilmesi gerektiğini düşünüyorum. T-Mahmuz yapılmak istenen bölge Alanya turizminin can damarı olan Keykubat Plajı. Arka alanında Alanya Kalesi, Kızılkule ve tersane var. Denize binlerce kamyon dolusu beton dökülecek. Yapılacak bir hatanın geri dönüşü olmayacak ve Alanya turizminin çok büyük zarar görecek. Kısaca Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olma riski var. Şöyle bir örnek verirsem daha anlaşılır olacağımı tahmin ediyorum. Kalp rahatsızlığınız var ve doktora gittiniz. Doktor size damarlarınızda tıkanma var ameliyat şart dedi. Doğrudan ameliyat masasına mı yatarsınız yoksa ikinci ya da üçüncü doktora gider, onları da dinledikten sonra mı karar verirsiniz? Gerek bugün sunum yapan, gerekse çeşitli mecralarda karşıt görüş bildiren hocalar da bu işin doktorları. Kent için bu kadar önem arz eden bir konuda Alanya Belediyesi’nin yaptığı gibi sadece bir doktorun raporuyla mı hareket etmek doğru olur, yoksa bir kaç doktorla görüştükten sonra karar vermek mi doğru olur? Unutmayalım ki başka Alanya yok.

VATANDAŞLARIN YORUMLARI
Recep Tokgöz: 
Sayın Demirci bu konu on defa düşünülüp bir kere yapılması gereken bir konu . Kent duyarlılığın için teşekkür ederim

Ali Riza Meral: Bunlar, beton dökmeyi sever.

Berkin Civelek: Kent duyarlılığı ve geleceği için karşıt görüş üreten ve gerekçeleri ile çok boyutlu olarak halka sunabilen politikalara ihtiyaç olduğu kuşkusuz

Abdurrahman Kaya: Aslında denizi doldurup birde 7 yıldızlı otel yapsalar turizm tam kurtulur.

Erkan Demirci: Abdurrahman Kaya Emin ol bu söylense savunanlar çıkacaktır. Hem örneği de var.

Abdurrahman Kaya: Maalesef bunlarda gelecek önümüze, boş yer kalmadı, yatırımcının önünü açalım diyecekler.

Anıl Topak: Bugün bilgilendirme yapan akademisyenler uygulanacak projenin kıyı erezyonuna getireceği çözümün kesinliğini ve fayda beklenilen zamanını dile getiremediler. Bu iki soru bugün 2 kez sorulmasına rağmen toplantı içerisinde cevaplanamayacak kadar zor sorular ise bu uygulamayı çok daha detaylı sorgulamak gerekir. Ayrıca akademisyenler başka bir yöntem olarak kum basma yönteminin kalıcı çözüm olmasa dahi belirli aralıklarla yapılması durumunda çözüm olduğunu ancak maliyetin yüksek olduğunu ifade ettiler. Dünyanın bir çok ülkesinde şuan bu yöntem uygulanırken, bahsedilen maliyet Alanyamızın marka değerinden daha mı fazladır? Bununla birlikte başka şehirlerde uygulanıp faydalı olduklarını düşündükleri 3 5 görsel gösterdiler ancak denenip ama faydası olmayan yapılar var mı ve gösterdikleri şehirlerde bu uygulamaların kaç yıl önce yapıldığıyla ilgili bilgi vermediler. Son yıllarda kaç sahilde kum basma yöntemi, kaç sahilde mahmuz uygulanmıştır? Bu cevaba göre artık mahmuz yöntemi terk ediliyor ise Alanyamızda uygulamak canilik olacaktır. Ayrıca diyelim ki gerçekten mantıklı yaklaşım bu sefer mahmuz yapılacaksa bunun beton olup olmaması yine başka bir tartışma konusudur. Son olarak böyle önemli bir projenin sadece bir mühendislik alanının değil, bir çok mühendislik alanının kapsamında olduğunu düşünüyorum. Umarım geniş kapsamlı, alanında uzman kişilerin katılımıyla ortak akıl çerçevesinde karar alınır. Bütün bunlar tartışılırken doğa sadece insanlarınmış gibi hiç doğal yaşamdan, deniz canlılarından bahsedilmemesi için ayrıca üzüldüm.

Şaduman Tığlı: Çözüm birlikte hareket etmek doğanın yok edilmesine seyirci kalamayız. Ne gerekiyorsa yapalım. Her doğal güzelliği korumak boynumuzun borcudur.

Tevfik Aşlama: Erkan Demirci hocam, Kalp ameliyatında 100 ayrı kalp cerrahı bir araya gelip, rahatsızlığı ve uygulanacak yöntemi tartışsalar da ameliyata karar veremezler.
Önce hastanın geçmiş hastalık öyküsünü öğrenirler. Sonra (dahiliye, üroloji, nörolog, gerektiğinde ortopedi ve hatta gerektiğinde diş hekiminin de ) farklı alanlarda uzman hekimlerin görüşünü alarak (konsültasyon) her bir uzmanlık alanıyla alakalı olarak hastada oluşabilecek riskleri minimize ederek illaki cerrahi müdahale gerekiyor ise müdahalede bulunurlar. Duruma göre dahiliye uzmanı ve üroloğun ortak çalışmasıyla cerrahi müdahaleye bile gerek kalmadan hasta kalp hastalığı sorununu da yenebilir.
Mahmuzların yapılmasında da 100 ayrı inşaat fakültesinin öğretim üyesi kadrosundan yapılmasının olumlu olacağı yönünde görüş alınsa bile yeterli olmaz. Su altı ve kıyı biyolojik varlığı ve inşaa sonrası meydana gelebilecek risklerin ve olası değişikliklerin değerlendirilmesi, yine inşaa aşaması ve sonrasında yeraltı ve yüzey su kaynaklarında meydana gelebilecek risklerin ve olası değişikliklerin değerlendirilmesi, benzer şekilde pek çok alanda oluşabilecek risklerin ve değişiklerin değerlendirilmesi, farklı uzmanlık alanlarınca hadisenin değerlendirilmesi, riskler ve olumsuz etkiler minimize edilerek illaki yapılmazı zorunlu isa işe girişilmesi gerekir. Ne var ki; ben yaptım oldu zihniyeti ülkeye ve Alanya’ya çok kötülük ediyor ve etmeye devam edecek gibi.Recep İvedik serisi sinema eserinin hasılat rekorları yanında gişe vergi rekortmeni oluşunu en iyi anlatan durumdur mevcut yönetim zihniyeti.

Erkan Demirci: Tevfik Aşlama, haklısınız. Görüş veren ekibin içinde inşaat mühendislerinin yanı sıra çevre, harita, jeoloji, hideojeoloji, deniz bilimleri, meteoroloji, su ürünleri vb. Mühendisler de olmalı.

Levent Çelik: Benim çocukluğum bu sahillerde geçti deniz yaz sonunda kışın içindeki pisliği yani bizim attığımız çöpleri dışına atar kumu içeri çeker kış sonu kumu geri verir bu böyle devam eder o bölgede yapılan değişiklikler iskele fener vs dengesini bozdu doğanın bence yeni yapılan yapılar diğer taraflara plajın doğusuna zarar verecek aynı şekilde ileri doğru yani doğuya mahmuzlardan oluşan bir plaj olacak. Bu konu önemli plajımıza ellemesinler.

Ertuğrul Hüseyin Yeşildal: Mütahit zengin etme ve hortumlama için müsait bir proje, Dimçayının önünü zamanında açmayı akıl edemeyen köhnemiş zihniyet doğaya savaş açmaya kalkıyor.Doğa insan çelişkisini yok edemezsiniz. Doğa ile ancak uzlaşılabilir.ömründe felsefe ile tanışmayanlar bilime şaşı bakar.

Ahmet Başçı: Baba parası yiyenlerin lafına bakmayalım diyenler aile şirketinin aldığı makam aracına biniyor Alanya’yı yönetiyor. Bu olay Alanya’nın görüntüsünü bozacaksa faydası kesin değilse yapılmasın. Kimse bir şey bilmiyor, ucuz diye ODTÜ yerine ALKÜ’ye proje yaptıran zihniyetten ne beklenir, ALKÜ göz bebeğimiz ama ODTÜ’deki hocalar burada yok.

Ahmet Başçı: Alanya halkı referandum istiyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP