DOLAR 34,4241 0.25%
EURO 36,3809 0.39%
ALTIN 2.847,290,47
BITCOIN 3086034-1.13348%
Antalya
20°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

AEH’in uzmanlarından Ramazan ayına özel önemli uyarılar

AEH’in uzmanlarından Ramazan ayına özel önemli uyarılar

ABONE OL
14:40 - 30 Mart 2023 14:40
AEH’in uzmanlarından Ramazan ayına özel önemli uyarılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev alan uzmanlar, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kronik hastalıkları olan ve oruç tutmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde önemli açıklamalarda bulundu.
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Başhekim Doç. Dr. Oğuz Karahan, “ Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkati çekti. Doç. Dr. Karahan :” Kronik hastalığı olanların oruç tutmak için hekimlerine danışmaları, oruç tutmasında sakınca görülmeyen hastaların ise ilaçlarının kullanım saatlerini iftar ve sahura göre düzenleme yapması gerekir. Orucumuzu açıp sahura kadar geçen sürede gıda güvenliğini düzenli bir şekilde paylaştırmamız gerekiyor. Özellikle sıvı alımına dikkat edilmelidir. Sıvı alımı düşük olan kişilerde kan dolaşımı etkilenmekte, Derin ven trombozu dediğimiz hadiseler sıklaşmaktadır. Bol sıvı alımı vücut dengesini sağlayarak, mineral dengesini oluşturmaktadır. Bol sıvı alımı ayrıca tansiyon, şeker gibi rahatsızlığı olan hastalarımızın daha rahat bu sürece adapte olmasını sağlar. Akşam iftar sonrası ağır yemeklerden ise uzak durulmalı, porsiyonlar dengeli tutulmalıdır. Bu süreçte direncin düşmesi, uyku alışkanlıkların değişmesi insan sağlığını olumsuz etkiyebilmektedir. Hem gıda hem de sıvı alımına dikkat ederek sağlığımızı koruyabiliriz” ifadelerine yer verdi.
Oruç tutmak isteyen kalp hastaları dikkat!
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli ALKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cemal Köseoğlu ise hastalığın derecesine göre, kontrol altındaki kalp hastalarının oruç tutabileceğini belirtti. Doç. Dr. Köseoğlu: “ Her kalp hastası oruç tutamaz demek yanlış olur. Her hastayı bireysel olarak değerlendirmek ve hastalık durumuna göre karar vermek gerekir. Öncelikle sağlıklı bireylerde oruç tutmakla ilgili yapılan çalışmalar bizlere kalp açısından iyi kolesterolü arttırdığı kötü kolesterolü azalttığı göstermiştir. Bir tansiyon hastası ilaçlarını düzgün bir şekilde kullanıyorsa yediğine ve içtiğine dikkat edebiliyorsa oruç tutmasında bir sıkıntı yoktur. Ancak biz hekimler İleri derce kalp yetmezliği olan, idrar söktürücü ilaç kullanan, yeni stent takılan ve kontrolsüz tansiyonu olan hastalarımızın oruç tutmasını istemiyoruz. İleri yaşı olan, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan hastaların oruç tutmadan önce, mutlaka hekimine başvurması ve ilaçlarının buna göre düzenlenmesi gerekir” diye konuştu.
Endokrinoloji uzmanı diyabet hastalarını uyardı!

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Halil Demirkan, hangi hastaların oruç tutamayacağı hangi hastaların tutacağı ve hangi şartlarda tedavi ve diyet değişikliklerinin doktorla görüşülerek belirlenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Demirkan, ”Kan şekeri sık sık düşenler (200 mg/dl) hipoglisemileri fark edemeyen hastalar, Kan şekeri düzeyleri iyi ayarlanmamış hastalar, ramazan ayından hemen önceki dönemlerde diyabet koması atlatmış veya öncesinde koma hikâyesi olan hastalar, Tip 1 hastaları, İnsülin ya da çoklu hap tedavisine rağmen ayarsız tip 2 diyabet hastaları, mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar, kronik böbrek yetersizliği olan, diyaliz tedavisi gören hastalarımızın oruç tutmasını bir hekim olarak önermiyoruz. Oruç tutacak olan vatandaşlarımızın doktor ve diyetisyen yardımıyla günlük kalori miktarının ayarlanması ve ramazan ayına göre güncellenmiş bir beslenme programı uygulaması gerekir. Tek seferde büyük porsiyonlar şeklinde beslenmek yerine daha küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Uzun süre susuz kalınca, böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Diyabet hastalarının en çok hasar aldığı organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir. Oruç tutan diyabetik hastalar hipoglisemi ve sıvı kaybı riski nedeniyle aşırı egzersizlerden kaçınmalıdır “sözlerine yer verdi.

“Sağlıklı bireyler için oruç yararlıdır”

Kronik rahatsızlığı olmayan ve herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı bireyler için orucun yararlı olduğunun altını çizen İç hastalıkları Uzmanı Dr. Fayat Kök, “Oruç, sağlıklı insanlar için ruh ve beden sağlığını koruyarak vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Ramazan ayında sağlam olan herkesin oruç tutmasını bir hekim olarak tavsiye ediyorum. 11 ay boyunca toksik madde gönderdiğimiz mide ve bağırsak sistemimizin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Kontrol altında olan ve diyetle regüle olan diyabet hastalarımız hekim kontrolünde oruçlarını tutabilirler. Çoklu ilaç ve insülin kullanımı olan hastalarımıza kesinlikle oruç tutmasını tavsiye etmiyoruz. Yine böbrek hastalarımıza, ülseri olan yakın zamanda kanama geçiren hastalarımıza da oruç tutmalarını önermiyoruz. İdrar söktürücü ilaç kullananların da oruç tutmaları uygun değildir. İftar ve sahurda aşırı yemek tüketimi bireylerin mide ve bağırsak şikâyetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden ramazan ayı boyunca önce bir su içip, çorba ile iftar açılmalıdır. Biraz ara verildikten sonra yavaş yavaş yiyerek ana yemeğe geçilmelidir. Ani yemek tüketimi mide şişkinliğine, reflüye neden olabilir. Sahurda yağlı yemek yerine kahvaltı tarzı beslenin “ dedi.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP