Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu (TYT) dün saat 10.15’te başlayıp 13.00’de tamamlandı. İkinci oturum olan (AYT) bugün saat 10.15’te başlayıp 13.15’de tamamlanacak ve üçüncü oturum (YDT) saat 15.45’te başlayıp 17.45’de tamamlanacak. Alanya’da 73 binada bin 96 salonda 2 bin 310 görevli personelle 28 Haziran Pazar günü sokağa çıkma yasağı ise 09.30 ile 18.30 saatleri arasında istisnalar hariç olmak üzere 81 ilde uygulanacak.
Alanya’da dün gerçekleştirilen YKS sınavı sırasında pek çok öğrenci velisi, yaşanan teknik sorunlar nedeniyle isyan etti. O velilerden biri olan Aytekin Manici, hem kendisinin hem de kızının yaşadığı sorunları paylaştı.
İşte, dün YKS sırasında yaşanan sorunlar…
“…Kızım bugün (dün) Arıkan Yılmaz Dim Lisesinde Yks sınavına girdi.
35 derece sıcakta, hamam gibi sınıflarda sınav yapılıp, sınavlarda bir çok aksaklıklar olunca ben de en çok kullandığım alana, yani Facebook’a ironi içeren bir yazı yazdım. “Sınav esnasında keseci ve masajcı yoktu” diye yazı yazınca, yazıma gelen bir başka veli yorumu ile anlaşıldı ki sadece benim kızım değil, başka kuzular da daha büyük sorunlar yaşamışlar.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde sınava giren arkadaşımın kızlarının girdiği salonda sorunlar o kadar ciddi boyuta varmış ki , sınavı erken terk eden öğrenciler bile olmuş. Bunun üzerine kendi kızım için Alanya Milli Eğitim Müdürü Sayın Hüseyin Er’e, arkadaşımın kızları için de ALKÜ Rektörü Sayın Ekrem Kalan’a ulaşmak istedim.
513 11 98’den Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü’nü aradım, kimse çıkmadı. Hüseyin Er’in cep telefonunu sordum bir kaç öğretmen dostuma, “Bizde olmaz cevabını” aldım. Bunun üzerine ALKÜ Rektörü Ekrem Kalan’a ulaşmak için 510 60 60’tan ALKÜ’yü aradım, kimse çıkmadı.
ALKÜ Rektörü Ekrem Kalan’ın Facebook’una girdim, “1 saat içinde cevaplıyor” yazıyordu. MSN’den girdim, O’na şunu yazdım.
“Ekrem Bey, selamlar. Aytekin Manici ben. Kızım bugün Alanya Arıkan Yılmaz Dim Lisesi’nde YKS sınavına girdi. Sınavla ilgili olarak Facebook’ta yapmış olduğum paylaşıma 2 kızı ALKÜ binasında sınava giren S.T isimli arkadaşım yorumda bulundu.
Saygıdeğer hocam. Üniversite binanızda yapılan bir sınavın organizasyonu tahminimce ÖSYM tarafından yapılıyordur belki ama sınavda yaşanan olumsuzlukları bilginize sunmak isterim. Belki Pazar günü yapılacak olan sınav için önlem almak istersiniz.
İ. T adlı arkadaşımın kızlarının şikayetleri…
1) Sınav saatinde üniversite yurt inşaatında çalışan vincci durdurmak istedik, durmadı. Zabıta, Alanya Belediyesi Çözüm Masası ve jandarma komutanını arayarak inşaatı ancak durdurabildik.
2) Şeffaf şişede olmasına rağmen içeriye el dezenfektanı alınmasına izin verilmedi.
3) Sınavda görev alan görevliler sınav konusunda hiç bir bilgiye sahip değildiler.
4) Sınav görevlileri sınavın çalacak olan zil ile başlayacağını düşünerek sınavı başlatmadılar, zil çalmayınca diğer sınıflara bakarak sınavı 2 dakika geç başlattılar.
5) Sınav salonu çok sıcak ve havasızdı.
6) Sınav alanından bihaber sınav salon görevlisi üniversitenizin camlarını açtılar ama açılan camlar sınıfın havalandırmasına yetmedi. Kızımın sınav salonu ile ilgili yorumu… “Yanan bir sobanın yanında sınava girsem ancak bu kadar terler ve yanardım.”
7) Sınav salonlarından birinde görevli 2 kadın gözetmenden birisi topluklu ayakkabı giymişti, sınav boyunca koridorda gitti, geldi, topuklu ayakkabı sesi dinledik.
8) Gözetmen 2 kadın sınav boyunca gitti geldi, aralarında yüksek sesle konuştular, sohbet ettiler , sınavımız iptal olur diye korktuk, “susun” bile diyemedik.
9) Sınavın bitmesine 5 dakika kala gelip kağıtlarımızdaki imza bölümüne imza atılmış mı onu kontrol ettiler, dikkatimiz dağıldı.
Bilginize ve ilginize…
Bunun üzerine Sayın Ekrem Kalan çok kısa sürede bana şu mesajı yazdı.
“Aytekin Bey, öncelikle yaşanan olumsuzluklardan dolayı üzgün olduğumu belirtmek isterim. Görevlilere başta görsel olmak üzere defalarca eğitim verilmiştir. Ancak buna rağmen hatalar yapılmaktadır ne yazık ki. Yarınki oturumlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sıcak konusunda ise Sağlık Bakanlığı’nın kesin talimatı olduğundan ne yazık ki yapılabilecek çok fazla şey bulunmamaktadır. Bu husustan ötürü bizleri de anlayışla karşılayacağınızı ümit eder, tüm gençlerimize başarılar dilerim.”
Sayın Rektörümüze ilgisi ve çabuk dönüşü için teşekkür ettim.
30 dakika sonra Facebook üzerinden Alper Kiriş isminde biri benimle iletişime geçti ve telefon numaramı rica etti. Verdim numaramı, beni aradı.
“ÖSYM Alanya Sınav Sorumlusuyum. Rektör Bey sizi aramamı söyledi” dedi. Alanya’da sınav esnasında yaşanan sorunları yazılı olarak yolladım. Sayın Alper Kiriş sorunları ve çözüm önerilerimi sordu.
Ona şunları yolladım…
Kızımın sınava girdiği Arıkan Yılmaz Dim Lisesi’nde sınıf çok sıcaktı, gözetmen gereksiz konuşmalar yaparak çocukları meşgul ediyor. Gözetmen olduğu bir sınavda uyukladığını anlatmış öğrencilere. Tabi gereksiz konuşmalar yaparken işini aksattığı için başka salonda sınava girmesi gereken bir erkek öğrenci kızımın salonunda sınava girmiş. Böyle olağan dışı durumda ne yapacağını bilmeyen gözetmen diğer öğrencilerin konsantrasyonunu bozacak konuşmalar ve görüşmeler yapmış. 10-15 dakika bu öğrenci ile uğraşmışlar, öğrencilerin dikkati dağılmış. Terleyen öğrenciler için peçete imkanı yok.
“Sınıfın sıcak olmadığını düşünün, en azından biz Batı’ya bakan sınıftayız, pozitif düşünün, Doğu’ya bakan sınıfta da sınava giren öğrenciler var” denilmiş.
“ALKÜ’de yaşanan sorunlar neydi?” dedi ve orada sınava giren veli arkadaşımın telefon numarasını istedi. Sorunları ve çözüm önerilerimi yazdım.
Naçizane çözüm önerilerim…
1) Sınav esnasında klima çalıştırmak bakanlık emri ile yasak ise sınav öncesi 08:00-10:00 arası sınav alanı soğutulabilir. Öğrenciler sınıfa girerken klima devre dışı bırakılabilir.
2) 1. şık mümkün olamıyorsa bizim veliler olarak yapacağımız organizasyon ile mümkün oldukça çok sınıfa vantilatör konulabilir. Geceden organize ederiz.
3) El hassasiyeti olan öğrenciler kendi el dezenfektanlarını sınav sorumlusu izni ile içeriye sokabilmeli.
4) Gözetmenler gereksiz konuşmalardan kaçınmalı.
5) Gözetmenler kronik hastalığı olan öğrencileri düşünerek ağır parfüm kullanmaktan kaçınmalı. Bazı öğrencilerde alerjik astım var mesela, parfüm nefeslerini kesiyor.
6) Kadın gözetmenler gürültü çıkartan topuklu ayakkabı yerine spor ayakkabısı türü ayakkabı giyebilirler.
7) Sınava giren öğrencilerin sınav belgeleri iyi kontrol edilmeli. Yanlış salonda sınava girme böylece önlenebilir.
8) Sınavda yaşanabilecek olası olağan üstü durumlarda, olağanüstü duruma sebep olan öğrenci sessizce koridora alınmalı ve sorun salon dışında çözülmeli.
9) Yine bizim organizasyonumuz ile size her sınıf için 1 paket peçete verelim, terleyen öğrenciler kullansınlar.
10) Gözetmen optik okuyucuyu sınav başlar başlamaz imzalayın bilgisini sınav başlamadan 2-3 kez hatırlatsın. Sınav içinde ya da sonunda öğrenciye hatırlatma yapılması dikkat dağılımına sebep oluyor.
Tüm gecenin sonunda Rektörümüz Prof Dr Sayın Ekrem Kalan, “Görevliler yarın uyarılacaktır, ayrıca inşaat kesin olarak durdurulacak. Dezenfektan bina girişinde ÖSYM tarafından sunulmakta olduğundan ayrıca bir dezenfektana ihtiyaç duyulmamalıdır. İyi akşamlar dilerim” diye yazdı.
ÖSYM Temsilcisi Alper Kiriş bana “Vantilatör öneriniz uygun değil ama klimaları erkenden açmak daha uygun olacaktır” yazdı.
Sabah erkenden tüm sınav bina sorumluları ile görüşme yapacak ve Alanyalı çocuklarımızın daha iyi şartlarda sınava girmesi için elinden geleni yapacak.
Teşekkürler Sayın Ekrem Kalan…
Teşekkürler Sayın Alper Kiriş…
Her şey çocuklarımız için…
Kaygılarımla, Aytekin Manici!
ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024MANŞET
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024EKONOMİ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024