Gazipaşa Uğrak Yeşilöz Balıkçı Barınağı Projesi için “ÇED raporu gerekli değildir” kararına tepki göstererek dava açan çevreciler, çevreye çok zarar verecek olan kararın önünde durması için Alanya halkını 2 Eylül’de gerçekleşecek keşfe davet etti.
Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’ların yuvalama bölgesi ve kum zambaklarının yetiştiği sahil bandı 2 Şubat 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile doğal sit alanı ilan edilip korunma kararı alınmıştı. Buna rağmen 23 Şubat 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca barınak yapılması planlanan Gazipaşa Uğrak Yeşilöz Balıkçı Barınağı Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bu duruma tepki gösteren Alanya’daki çevreciler basın açıklaması yaparak Alanya halkını keşif gününe davet etti.
“BÖYLE BİR BARINAĞA İHTİYAÇ YOK”
2 Eylül’de gerçekleşecek keşfe tüm duyarlı vatandaşları davet eden Avukat Halime Şenli, “Geçtiğimiz yıllarda Yeşilöz’deki Aytemiz şirketine ait petrol dolum iskelesi uzatılacaktı ve bir grup çevreci tarafından dava açıldı ve biz de vekilleri olmuştuk. İskelenin uzatılması kararı iptal edilmişti. Bu kez yeni bir kararla karşı karşıya geldik. Aynı bölgede kıyıda balıkçı barınağı yapılması Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması planlandı. Denizde 300, karada 50 tekne kapasiteli bir balıkçı barınağı. Çevre Bakanlığı da bu barınakla ilgili “ÇED gerekli değildir” raporu vermiş. Bu rapora dava açtık. 2 Eylül’de saat 13.30’da keşif yapılacak. Alanya’yı seven herkesi keşfe davet ediyoruz. Orada kalabalık görünmemiz önemli. Böyle bir barınağa ihtiyaç olmadığı düşünülüyor. Alanya’da 17 balıkçı teknesi var. Gazipaşa’da da 18 tane var. Görüştüğümüz balıkçılar, “Biz hiçbir şekilde o barınağa gitmeyiz” diyor. Bu bölge deniz kaplumbağalarının üreme alanı ve Çevre Bakanlığı’nca koruma altına alınmış, nesli tükenmekte olan kum zambaklarının üreme alanı. Çevreciler bu yüzden karşılar. Bir de buranın tam karşısındaki Aytemiz petrol tankerlerinin yanaşmasında kullanılan römorkörlere barınak olacağı ve en çok onlar tarafından kullanılacağı düşünülüyor” dedi.
“DENİZ BİTİNCE TURİZM DE BİTECEK”
“Balıkçı barınağından kaç kişinin haberi var? Nerede tartışıldı? Nereye soruldu? ÇED raporu var mı? Gerçekten ihtiyaç mıdır?” diyen CHP Turizm, Doğa ve Çevre Komisyonu Başkanı ve çevreci gönüllerden Gülçin Güner de, “Bunlar kendi içinde tartışılır ve taraflarca masaya yatırılır, onay alınır. Maalesef biz de Alanya halkı olarak herhalde çok da duyarlı değiliz. Kaynak bitecek ve bu kaynak bittiği takdirde temiz çevremiz, doğal alanlarımız, temiz sularımız, denizimiz, balıklarımız bittiği zaman turizm de bitecek. Onun için gelin bu konulara biraz daha kafa yoralım. Kişisel çıkarları ve siyasi rantları bir tarafa bırakalım” diye konuştu.
“NEDEN ALANYA’NIN MALDİVLERİ OLMASIN?”
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan da, “Biz senelerdir bu iş için emek veriyoruz. Çünkü Alanya’yı cidden seviyoruz. Alanya’yı sevmek demek, Alanya problemlerini halletmek için uğraşmak demek. Bakanlık tarafından Caretta Caretta’ların üreme alanı olarak ilan edilen, kum zambaklarının da olduğu yerde çaba sarf ediyoruz. Bundan önce Aytemiz petrolünün olduğu bölgede dolfen için genişletme çalışmalarında başarılı olduk. Sonuçta oranın bir daha gündeme gelmemek üzere büyütülmemesi kararı vardı. Dolayısı ile çevre yerlerde, nerelerde ne yapabiliriz kurnazlığı ile karşımıza bu durum çıktı. Balıkçı barınağı ihtiyacımızdan öte bu Aytemiz petrol şirketinin römorkörleriyle orayı kullanacağı bir alan oluşturuldu. Bu bölge neden Alanya’nın Maldivleri olmasın da Alanya’nın Aliağa gibi bir bölgesi olsun” ifadelerini kullandı.
ASAYİŞ
20 Kasım 2024ASAYİŞ
20 Kasım 2024MANŞET
20 Kasım 2024ASAYİŞ
20 Kasım 2024EKONOMİ
20 Kasım 2024ASAYİŞ
20 Kasım 2024ASAYİŞ
20 Kasım 2024