DOLAR 34,4465 0.3%
EURO 36,3032 0.16%
ALTIN 2.836,840,10
BITCOIN 31315533.34117%
Antalya
19°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

ALKÜ’de gelecek için ‘Su’ya dikkat çekildi

ALKÜ’de gelecek için ‘Su’ya dikkat çekildi

ABONE OL
18:23 - 22 Mart 2022 18:23
ALKÜ’de gelecek için ‘Su’ya dikkat çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde “22 Mart Dünya Su Günü” münasebetiyle çalıştay ve konferans düzenlendi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği bölümü tarafından 22 Mart Dünya Su Günü’nde, dünyada her geçen gün önemi artan suya dikkat çekmek amacıyla konferans ve çalıştay düzenlendi. İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Dekanı Prof. Dr. Güneş Yılmaz, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz, Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, kamu kurumlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

TÜRKİYE SU FAKİRİ BİR ÜLKE OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Programın açılış konuşmasında 22 Mart Dünya Su Günü’nün ülkemiz açısından önemine değinen ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Türkiye’nin sanılanın aksine su zengini bir ülke olmadığını kaydetti. 22 Mart Dünya Su Gününü kutlamak ve suyun önemine dikkat çekmek için bir araya gelindiğini ifade eden Rektör Kalan dünyadan ve Türkiye’den bazı istatistik bilgileri konuklarla paylaştı. Rektör Kalan, “Bugün, Alanya’mızda ve ülkemizde suyun tasarruflu ve dikkatli kullanılması için bazı bilgileri hatırlamamız gerekiyor. Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Hâlen, kişi başına düşen bin 519 metreküplük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke kabul edilmektedir. 2040 yılında ülkemizin nüfusunun 100 milyon olması beklenmekte ve “su fakiri” bir ülke olacağımız öngörülmektedir. Bu nedenle, tarih boyunca, birçok medeniyetin gelişmesinde, beslenmemizde, teknoloji üretmemizde büyük önemi olan suyu, yaşam kaynağımızı büyük bir dikkatle kullanmalı onu yaşamın bir parçası olarak görmeli israf etmemeliyiz.” diye konuştu.

REKTÖR KALAN: “ SU, DÜNYANIN ORTAK SORUNU”

Dünya Su Günü’nün, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dünyada giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek için ilan edildiğine değinen Rektör Kalan, “Günümüzde su kaynakları üzerindeki baskılar kentsel kullanım, sulama, enerji ve üretim faaliyetleriyle ilişkilendirilmektedir. Dünyada yaklaşık 700 milyon insan 43 farklı ülkede su kıtlığı çekmektedir. 2.7 milyar insan ise yıl içerisinde en az bir ay su kıtlığı yaşayan havzalarda yaşamını sürdürmektedir. Bugün doğal kaynakların ve özellikle su kaynaklarının kısıtlı olması 21’inci yüzyılda karşımıza çıkan başlıca zorluktur. Su kaynaklarının devamlılığı gıda ve enerji güvencesi, ekonomik büyüme, iklim değişikliğiyle mücadele veya biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesi gibi birçok konunun temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle, su kaynaklarının kısıtlı olması veya aşırı kullanımı sadece bu konuyla ilgilenenlerin meselesi olmaktan çıkıp herkesi ilgilendirir hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

BESİN İÇİN SUYA İHTİYAÇ VAR

Konuklara önemli bilgiler aktaran Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atılgan Atılgan da, “Su önemli bir besin elementi. Dünyamıza baktığımızda yeryüzünün 4’te 3’ü suyla kaplıdır. Ancak bu su alanlarının yüzde 97 buçuğu tuzlu su, yüzde 2 buçuğu tatlı sudur. Bu tatlı suların ise sadece yüzde 1’ini kullanabiliyoruz. Böyle az olan su kitlesini elbette ki korumak önceliğimiz olmalıdır. Önce suyu korumalıyız, sonra kullanımı düzgün planlamalıyız. Su kayıplarını önlemeliyiz. Su tasarrufu olmazsa olmazlarımız arasında olmalıdır. Özellikler gençlerimizi suyun korunması ve doğru kullanımı yönünde eğitmeliyiz. Yaşamak için besine, besin içinde suya ihtiyacımız var. Dolayısıyla su kaynaklarını koruyup gelecek nesillere aktarmak bizim ilk planımız olmalı.” dedi.

ARSLAN: “SUYUN KORUYUCULUĞUNU ÜSTLENMELİSİNİZ”

Suyu korumanın önemi belirten ve öğrencilere tavsiyelerde bulunan Biyosistem Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fırat Arslan, “Suyun tüketimi noktasında elimizde olan bazı şeyler var. Suyun yanlış tüketimi noktasında suyun koruyuculuğunu üstlenmelisiniz.” dedi. Su israfını önlemek için ilginç bilgiler aktaran Arslan, “Bir fincan kahve üretmek için tüketilen su miktarı 140 litredir. Bizler bir fincan kahveyi döktüğümüz var zaman 140 litre suyu da israf etmiş oluyoruz. Bir tane domates üretmek için 60 litre su harcanıyor. Bu domatesi yine aynı şekilde kullanmayıp israf edersek, çöpe atarsak 60 litre suyu boşa kullanmış oluyoruz.” diye konukları uyardı. Programda ayrıca, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Uzunlu, Alanya Tarım İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Devlet Su İşleri Alanya Şube Müdürü Ali Osman Aslan, Asat Müdürü Yüksek Makine Mühendisi Ümit Demirel, Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Mine Öztunç, da programda birer konuşma gerçekleştirdi. Programda ayrıca, suyun önemini öğrencilere aşılamak için düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilerden birinci Beyza Nur Sezerol, ikinci Mustafa Dinçer ve üçüncü Nurevşan Bingöl’e ödül verildi. Programın son bölümünde, katılımcılara plaket takdim edildi.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP