‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ALKÜKAM’dan yapılan açıklamada “Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık ile ilgili kadın sorunları afet gibi olağan dışı durumlarda daha şiddetli etkilere neden oluyor. Bu kapsamda merkezimiz “Kadın ve Aile Özelinde Afet”in konu alınacağı bir çalıştay düzenlenmesini yıllık faaliyet planına dahil etti” ifadelerine yer verildi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kapsamında kamuoyu açıklamasında bulundu. ALKÜKAM kamuoyu açıklamasında şu bilgilere yer verildi: “ALKÜKAM olarak Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 11 ili etkileyen depremde hayatını kaybedenlere Allah’ tan rahmet ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. Evrensel düzeyde emekçi kadınların hak mücadelesinin simgesi haline gelen 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” 1921 yılından itibaren Türkiye’de de anılıyor. Etkinlikler düzenlenerek kız çocukları ve kadınların sorunlarına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve toplumun her kademesindeki kişi ve kurumları çözüm aramaya yöneltmek bakımından önemli olan 8 Mart gününü ALKÜKAM olarak önemsiyor, kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede her yıl düzenli olarak kadın ve aile merkezli sorunlar ve çözüm önerilerini üretmeye odaklı bilimsel ve toplumsal çalışmalar yürüten merkezimiz, son dönemde üniversitemiz bünyesinde tüm gücünü ilçemizde misafir edilen afetzedelere destek olmaya odaklamış ve bu nedenle yıllık faaliyet planı etkinliklerine bir süre ara vermiştir. İlçemizde misafir edilen afetzedelere destek olma sürecinde, özellikle kız çocukları ve kadınların afet sürecinde özel gereksinimlerinin olduğuna tanıklık etmiş bulunmaktayız.
“DAHA MUTLU GÜNLERİN UMUDUNU TAŞIYORUZ”
Doğal afet sürecinde toplumun farklı kesimlerinden kadınların, erkeklerin, çocukların, yaş almış bireylerin etkilenme düzeyleri ve etkiye yönelik gereksinimleri farklılık gösteriyor. Bu sebeple afetten etkilenen bireylerin afet süreci ve sonrasında yaşama uyum süreçlerinin güçlendirilmesinde bu farklılıklar göz önüne alınarak planlanma yapılması gerekir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık ile ilgili kadın sorunları afet gibi olağan dışı durumlarda daha şiddetli etkilere neden oluyor. Dünyada yapılan çalışmalar, afet sürecinde kız çocukları ve kadınların cinsiyet rollerinden kaynaklanan sorunları konusunda “Kadınların yetiştirilme tarzları gibi toplumsal cinsiyet rolü nedeniyle etkilenme”, “Enfeksiyonlar”, “Gebelik komplikasyonları”, “Cinsel şiddet” ve “İnsan/kadın ticareti” gibi konuların ön plana çıktığını bildiriyor. Bu kapsamda merkezimiz “Kadın ve Aile Özelinde Afet”in konu alınacağı bir çalıştay düzenlenmesini yıllık faaliyet planına dahil etti. Sonuç olarak, bu zor dönemde buruk bir 8 Mart’ı karşılıyoruz. Tüm kadınları ve hayatı kadına kolaylaştırmaya çalışan insanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle selamlıyor, bu zor günleri hep beraber aşacağımıza olan inancımızı koruyor ve daha eşit ve daha mutlu günlerin umudunu taşıyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
ASAYİŞ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024MANŞET
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024EKONOMİ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024