KAPALI
SABAHA KALAN SÜRE
ALKÜ Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu Interreg NEXTMED Projesi kabul edildi. Akdeniz Bölgesi’nde yürütülecek proje, küresel boyutta yaşanması ön görülen su kıtlığını doğru yönetme açısından öncü bir proje olarak görülüyor.
Küresel ısınma, etkisini her yıl giderek arttırıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle de dünyada yaşanması muhtemel en büyük sorunların başında kuraklık ve su kıtlığı geliyor. Suyun giderek azalmasının tarımı ve insan yaşamını olumsuz etkileyeceği araştırmacılar tarafından ön görülüyor.
Bilim insanları, kuraklık tehlikesi karşısında Akdeniz Bölgesi’nde önemli bir çalışmayı Türkiye iş birliği ile yürütmeye hazırlanıyor. Bu doğrultuda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen ve toplam 2,7 milyon avro bütçeli Sustainable Water Management for Smart Agriculture in the Mediterranean Regions (Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım için Sürdürülebilir Su Yönetimi) (SWAMED) adlı proje, Avrupa Birliği tarafından kabul edildi.
Akdeniz Bölgesi’ndeki su kıtlığı ile mücadele etmeyi ve bölgedeki çiftçiler için sürdürülebilir su yönetimi çözümleri geliştirmeyi amaçlayan proje; Tunus, Türkiye, Mısır ve Yunanistan’daki pilot bölgelerde 3 yıl boyunca sürecek. Proje, ALKÜ tarihinde ilk merkezi proje olurken aynı zamanda Interreg Next Med (Akdeniz havzası sınır ötesi iş birliği) projesi ilk çağrısında kabul edilme başarısını da sağladı.
Projenin AB tarafından kabul edilmesinin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Cengiz ve Doç. Dr. Fırat Arslan; ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ı ziyaret ettiler. Projenin detaylarının anlatıldığı ziyarette Rektör Türkdoğan, projenin üniversiteye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Projenin bölge için ilk olmasının da gurur verici olduğunu söyleyen Rektör Türkdoğan, “ALKÜ olarak tarımsal alanlarda güzel projelere imza atarak bölgenin tarımsal gelişimine büyük katkılar sunmaya devam edeceğiz. Akdeniz Bölgesi’nde Akıllı Tarım için Sürdürülebilir Su Yönetimi projesi çiftçilerimize kolaylık sağlarken su yönetimi konusunda da kurumlarımıza yardımcı olacak. Projenin hayata geçmesinin ardından çıkan sonuçlar, bölgemiz için umut olacaktır. Kuraklık ile mücadelede önemli bir adımın atıldığı projemizde emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Küresel ısınma sonucu kuraklığın iyice arttığı bu günlerde bu projenin tüm bilim camiasına ve çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.
ASAYİŞ
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025MANŞET
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025EKONOMİ
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025