Emekli öğretmen, araştırmacı ve yazar Haşim Yetkin, 87’nci yılı kutlanacak olan Atatürk’ün Alanya’ya gelişi ile ilgili gerçekleri anlattı. Dedikodularla yanlış bilgilerin yayıldığını söyleyen Yetkin, araştırarak elde ettiği bilgi ve belgeleri açıkladı.
CHP Alanya İlçe Teşkilatı’nın eski ilçe başkanlarından emekli öğretmen, araştırmacı ve yazar Haşim Yetkin, 18 Şubat 1935’te Atatürk’ün Alanya’ya gelişi üzerine açıklamalarda bulundu.
Atatürk’ün Alanya’ya gelişi hakkında birçok araştırma yaptığını, bilgi ve belgeler elde ettiğini belirten Yetkin, ‘Atatürk Alanya’dan memnun kalmamış, iyi karşılanmamış’ gibi söylentiler üzerine açıklamalarda bulundu.
Yetkin, edindiği bilgi ve belgelerle Atatürk’ün Alanya’ya gelişine dair doğru bilinen yanlışları ve tüm gerçekleri şöyle anlattı:
“1984 yılında Ankara’daki Zafer Çarşısı’nda Alanya ile ilgili bir sergi açtım ve çok büyük ilgi gördü. Orada 1932-36 yılında Alanya Ziraat Sandığı’nda görevli memur Adil Güneş ile tanıştım. Atatürk’ün Alanya’ya gelişini anlattı. Ben de hepsini kaleme aldım.
Yazacağım kitap için CHP’nin eski Antalya Milletvekili Atila Emek’ten Atatürk’ün Alanya’ya gelişi ile ilgili Başbakanlık arşivinden belgeleri istedim. 2-3 sene sonra belgeler alındı ve kitabı yazmaya geçtim. ‘Alanya – Okumazsan Bir Bak Bari’ isimli kitabı çıkardım.
Alanya’mızın yetiştirdiği değerlerden Yargıtay 9. Daire Başkanı Kemal Reisoğlu, öğretmenlik yaptığım yıllarda bana Atatürk’ün Alanya’da kaldığı evde çekişmiş iki küçük fotoğrafını verdi. Londra’da yaptırdığım taramayla fotoğrafları büyülttüm ve Alanya Müzesi’ne hediye ettim.
İlçemizin isminin Alaiye’den Alanya’ya çevrilmesi ile ilgili Dahiliye Vekaleti’nin 18 Mayıs 1933 tarihli teklifi Devleti Şura Heyeti’ne gelerek oluyor.
Babası Alanya Orman İşletmesi’nde görevli memur olan Prof. Dr. Afet İnan, her defasında Atatürk’e Alanya’nın güzelliklerinden bahseder ve Atatürk de ‘Gün gelir geleceğiz der.’
Atatürk, 12 adalarla ilgili demeç veren İtalyan Diktatörü Mussolini’ye cevap niteliğinde deniz yolu ile Kaş açıklarına kadar gelir. Gelince Alanya’ya da uğruyor. Ama Alanya’ya geleceğine dair kaymakamlığa mektup ve telgrafları var. Hatta İnönü’ye telgraf geliyor, İnönü de Atatürk’e gönderip geziden memnuniyetini bildiriyor.
Bu mektupları, telgrafları olduğu gibi kitabımın üstüne geçirdim. Artık Atatürk ile ilgili yanlış bilgiye saptananlar artık bunu okuyarak, görerek doğrusunu öğrenmiş oldular.
Atatürk, Alanya’dan ayrılıp Antalya’ya varınca ‘Benim buraya gelmiş olmam her hangi bir sebep yok. Gereken ilgi gösterilmiş. Saygıya, sevgiye teşekkür ediyorum’ şeklinde telgraflar çekiyor. Buradan da Atatürk’e çekilen hep daha fazla kalmasını istedikleri şeklinde telgraflar var.
Dedikodu yaparak ‘Belediye Başkanı Hüseyin Hacıkadiroğlu ilgilenmemiş, uyurken yastığının altında telgraf kalmış’ gibi söylentiler var. Belediye Başkanı Hüseyin Hacıkadiroğlu’nun oğlu Vehbi Hacıkadiroğlu ile konuştum. Babasının ve Atatürk’ün Alanya’ya gelişi ile ilgili gerçekleri konuştu. Telgrafın belediye başkanına değil, kaymakama geldiğini vurguladı. Atatürk, Lord lakaplı Tevfik Azakoğlu’na ait evde kaldı. Bu ev aynı zamanda 30 Nisan 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na Atatürk Evi olarak armağan edilmiştir.”
ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024MANŞET
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024EKONOMİ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024