‘16. Travel Turkey İzmir Fuarı’nda düzenlenen panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, konaklama vergisinin turizmcilere büyük zarar vereceğini söyledi. Böcek, “Turizmin siyaseti olmaz. Tüm siyasetçiler turizm başkenti Antalya diye konuşur ama bir çalışma yok. Hep ben bilirim, biz yok” dedi.
‘16. Travel Turkey İzmir Fuarı’ kapsamında TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever moderatörlüğünde ‘Başkanlar Oturumu’ isimli panel düzenlendi. Panelde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye’deki turizm faaliyetleri ve önümüzdeki süreçte turizmi geliştirmek için nasıl bir yaklaşım izlenmesi gerektiğiyle ilgili değerlendirmede bulundular.
“BAKANLIK ALTYAPIYA KATKI SAĞLAMIYOR”
Panelde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, konaklama vergisinin turizmcilere büyük zarar vereceğini belirterek “Antalya’ya gelen yabancı turist sayısı 13 milyon, yerli de 10 milyon turist geliyor. Antalya’nın nüfusu 2.6 milyon. Toplamda 26 milyon kişi ediyor. Yerel yönetim olarak 2 milyon kişi için gelen parayla idare etmeye çalışıyoruz. Ama gittiğiniz yerde şehir vergisi vardır. Ancak ülkemizde konaklama vergisi çıkıyor. Bu cirodan olduğu için turizmci dostlarımıza büyük zararı olacaktır. Diğer ülkelerde vergi yerel yönetime gider ama bizde bakanlığa gidiyor. Turizm şehirlerindeki altyapı çalışmalarına bakanlık katkı sağlamıyor. Biz belediyenin bütçesinden karşılıyoruz” dedi.
“HEP BEN BİLİRİM, BİZ YOK”
Turizmde siyaset olmaması gerektiğini vurgulayan Böcek, “Turgut Özal’ı rahmetle anıyorum. Sayesinde Antalya turizm konusunda çığır açtı. Büyüyerek yatırımcılarımızla beraber bugüne geldik. Turizmin siyaseti olmaz. Turizm bacasız fabrikadır. Bizler çevresel anlamda bakacağız. Turistten havaalanından indiği andan gittiği ana kadar sorumluyuz. Tüm siyasetçiler konuşur turizm başkentimiz Antalya diye ama bir çalışma yok. Hep ben bilirim, biz yok. Alanında uzman isimlerle çalışıyoruz. Elimizden geldiğince turizm sektörünü ayakta tutmaya çalışıyoruz. Antalya’da turizm sektöründe çalışan 235 bin kişi var. Turizmi 12 aya yayılması için para kazanılan yere harcanmalı. Bununla ilgili çalışma yapmak lazım. Umuyorum o günler yakındır” diye konuştu.
“BUNA GÖRE YATIRIM YAPILMASI LAZIM”
2023 yılından umutlu olduklarını kaydeden Böcek, “Turizmi Bakanlığı’nın yönetmesi gereken şeyler var. Biz yerel yönetimler olarak 2023 yılından umutluyuz. Hiç kimse turizmi siyasete sokamaz. Ayrımcılık asla düşünülemez. Ben sen o yok biz varız. 531 mavi bayrak var 229’u Antalya’da. Buna göre yatırım yapılması lazım. Bugün ayrımcılık olmadan herkes bir bütün olmalı. Daha fazla turistin geleceği mutlu yıllar bizi bekliyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“BİZİM DAHA ALACAK ÇOK YOLUMUZ VAR”
Panelde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “İç turizm, turizmin lokomotifi. Türkiye’deki turizm hareketi tersten başladı. Önce yurt dışından turist geldi sonra iç turizm hareketlendi. İç turizm hareketi olmayan ülkelerin incomingi kuvvetli olamıyor. 2019’da Türkiye’de iç turizm 80 milyon seyahat 50 milyar TL’lik hacim oluşmuş. ABD’deki iç turizm seyahat sayısı 2.3 milyar. İspanya’da 175 milyon seyahatten 32 milyar Euro gelir elde edilmiş. Fransa’da 270 milyon seyahat ve 107 milyar Euro harcama yapılmış. Bizim daha alacak çok yolumuz var. Bizdeki görülesi yerlerin çokluğuna bakıldığında çok geride olduğumuz ortaya çıkıyor” dedi.
“İÇ TURİZMDE YAPACAK ÇOK ŞEY VAR”
Şehir turizminde yapılması gereken çok şey olduğunu belirten Bağlıkaya “Fransa’da 15 yer öne çıkıyordur ama Türkiye’de nereye gidersiniz görülecek şeyler var. Türkiye’nin iç turizmde yapacak çok şeyi var. Şehir turizminde de yapılacak çok şey var. Gelme sebebi olacak etkinlikler hazırlamak lazım. Avrupa’da bir şehrin sunacağı hiçbir şey olmasa bile 8-10 fuarı var. Ama hazırladığı fularlar çok ciddi kapasite yakalıyor” diye konuştu.
“TÜCCAR BAKANLIK GÖRÜNTÜSÜNDEN SIKILDIK”
TGA’nın fuarlar için para aldığını ve acentelerin fuarda stant alabilmesi için yeniden para ödemesi gerektiğine dikkat çeken Bağlıkaya, “TGA’nın sadece yurt dışına yönelik tanıtım yapması da doğru değil. İç turizm yapan işletmelerin tamamından kaynak alıyor ama faaliyet raporuna baktığınız zaman ‘Japonya’da şunu yaptık, Çin’de bunu yaptık’. Tamam da burada ne yaptık? Burada vatandaşımız gezsin diye ne yaptık? Hepimizden para topluyorlar fuar yapıyorlar, standları bize geri satıyorlar. Bizim paramızla gidip yurt dışında fuar yapıyorlar biz acenteler olarak oraya katılmak istiyoruz, fuarı tekrar bize satıyorlar. Biz sanıyorduk ki bir tek turizmcilere böyle davranıyorlar ama belli belediyelere de öyle yapıyorlar. Biz tüccar bakanlık görüntüsünden sıkıldık. Ne kadar para verirsen o kadar alırsın vermezsen alamazsın. Bu klasik bir devlet tavrı değil, tüccarca bir yaklaşım. Bu yaklaşım devlette biraz daha geri plana gitse çok daha iyi olacak. Her şeyi paramızla yaptıracaksan kendimiz yaptırırız zaten.” açıklamasında bulundu.
ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024MANŞET
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024