Muz üreticisinin yaptığı tüm masrafa rağmen 5 bin TL gelir elde edebildiğini açıklayan Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Tarımsal işletmeleri ticarethane olarak görmekten vazgeçin. Girdi maliyetleri düşürülmezse tonaj düşecek. O zaman ithal muza tam bağımlı hale geleceğiz” diye konuştu. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, muz üretimi için dönüm başına 28 bin TL masraf edildiğini ve bundan 33 bin lira gelir elde edildiğini açıkladı. Muz üreticisinin maliyetlerinin yaz aylarında artacağını vurgulayan Göktepe, girdi maliyetlerinin düşürülmesini istedi. 2010’dan bu yana sübvansiyonlu kredi desteği ile örtüaltı muz seraları yapıldığını hatırlatan Göktepe, “2018 yılına kadar Alanya, Gazipaşa, Anamur’da seralar yapıldı. Ardından pandemi sebebiyle Manavgat’ta çok yoğun şekilde muz üretimi yapıldı. Hatta Aksu, Serik’te muz üretimi başladı. Şimdi Adana, Mersin, Hatay, Balıkesir, Muğla gibi Akdeniz ikliminin oluğu yerde üretim yapılıyor. Devletin sübvansiyonlu kredi desteği sürüyor. Bu hususta özellikle muz için planlama getirilmeli” dedi.
“ELEKTRİKTE YÜZDE 195’LİK ARTIŞ VAR”
Muz üretiminin maliyetini ve karlılık oranını analiz ettiklerini açıklayan Göktepe, “Bugün bir kamyon gübrenin maliyeti 8-10 bin lira. 4 bin lira hayvan gübresi maliyeti. Gübrenin dağıtım işçiliği bir dönüm için 2 bin lira. Çapalama işçiliği bin 500 lira. Tarım Bağ-Kur’u dönüm başına 2 bin liraya karşılık geliyor. Şu anda tarımsal elektrik aboneliğinde yüzde 195’e varan oranında zam var. 6 bin lira olan elektrik maliyetinin 2 katına çıkacağını öngörüyoruz. Bitki besleme ürünlerinde dönüm başına 4 bin lira maliyet var. İlaç anlamındaki bitki besleme ürünlerinin maliyeti 2 bin lira. Tarım Sigortası maliyeti bir dönüm için maliyeti bin 500 TL. 15 dönüm serası olan üreticinin personel gideri için dönüm başına ödediği miktar 5 bin TL. Dönümde 28 bin lira maliyet var” dedi.
“İŞLETMENİN KARI 5 BİN 800 TL”
Tüm masrafların harcanması durumunda dekar başına 7 bin 500 kilo ürün alınabileceğini açıklayan Göktepe, “Buna bütün üreticiler dönüm başına 7 bin 500 kilo ürün alıyor diye bakılmamalı. Bazı üreticiler 5-9 bin kilo alıyor. Kuraklıkla ilgili sorunu olmayan üretici daha yüksek oranda ürün alabiliyor. Bugünkü fiyat politikası muz için 4 buçuk lira. Yaklaşık 2 aydır muzun fiyatı 4 buçuk-5,20 lira arasında değişiyor. Bugün bir üreticinin 7 bin 500 kilo ürününün 4 buçuk liradan alındığını varsayarsak 33 bin 800 lira geliri var. 33 bin 800 liradan 28 bin lira maliyet çıkarılırsa 5 bin 800 TL işletmenin karı var. İşletme karlı görünüyor. Yaz mevsiminde üretici kuraklıkla mücadele ediyor. Her şeyinden fedakarlık yapıyor çalışıyor. Kış mevsiminde afetler oluyor. TARSİM sigortası olsa bile çok fayda etmiyor. Heba olan ürünün üzerinde ürün varken heba olması üreticiyi gerçekten yaralıyor. Üretici yaptıklarının yüzde 75’ini kredi için kredi kullandı” diye konuştu.
“TARIMSAL İŞLETMELERİ TİCARETHANE OLARAK GÖRMEYİN”
Muz ithalatı için ciddi oranda kota konulmasını isteyen Göktepe, “Vatandaşlar devlet desteği ile işletmeler yaptı. 2 buçuk aydır fiyat politikası belli. Üreticiler şu an zarar ediyor. Şu anda muz üreticisi işletmesine gübre, ilaç vermiyor. Nisandan sonra bu tonajları yakalamak için ciddi gübre ve ilaç kullanmak zorunda. Şu anda haftada 2 kez sulama yapılıyor. Yaz mevsiminde bu işletmelere günde 2 kez su verilmek zorunda. O zaman elektrik maliyeti ciddi oranda artacak. Tarımsal işletmeler ticarethane olarak görülmekten vazgeçilmeli. Gübreleri veremezsek 7 bin 500 kilo tonajı yakalayamayacağız. Bu tonaj 4 bin kiloya düşecek. Sonra da ithal muza tam bağımlı hale geleceğiz. Bunun için girdi maliyetlerinde KDV alımı iptal edilmeli. Tarımsal elektrik 50 kuruşa çekilmeli. Tarım Bağ-Kuru’nda bir sene borç silinmeli. Bugün Tarım Bağ-Kuru bin 732 TL. Yüzde 36 oranında artış var” ifadelerini kullandı.
ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024MANŞET
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024