Gelecek Partisi Alanya İlçe Başkanı Mevlüt Çakan, Dim Alacami Mahallesi’ne giderek, HES Projesi ile ilgili görüşmeler yaptı.
Alanya’nın Dim Alacami Mahallesi’nde yapılacak olan, HES Projesi ile ilgili önümüzdeki günlerde ÇED Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantı öncesi Gelecek Partisi Alanya İlçe Teşkilatı Başkanı Mevlüt Çakan dün akşam Dim Alacami Mahallesi’ne giderek görüşmeler gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Çakan şu konulara değindi:
“DİM ALACAMİ CENNET GİBİ BİR YER”
“Dim Alacamii’ne birlikte geldiğimiz arkadaşlarla köye girdiğimiz andan beri cennet gibi bir yer dedik. Burada yapılması planlanan bir HES projesi var. Bizimle birlikte diğer köylüler de aynı şekilde düşünüyordur. Biz devletin ya da her hangi bir işletmenin yatırım yapmasına, kar etmesine karşı değiliz. Ancak bunu yaparken habitata, doğaya, köye, köyde yaşayanlara, ekosisteme zarar verilmesine itiraz ediyoruz. Yatırım yapılabilir, üretim yapılabilir, gelir elde edebilir bunda bir problem görmüyoruz. Karşımıza iki seçenek var ; doğal hayatın yok olması, insanların, tarım arazilerinin bundan zarar görmesi mi yoksa elde edilen rant mı diye baktığımızda tabii ki doğal hayatın, insan hayatının, tarımın daha öncelikli gelmesi gerekiyor. Bu süreçte Bakanlık tarafından ÇED raporu alınması gereklidir kararı verildi. Bakanlıktan kaymakamlığa, kaymakamlıktan belediyeye, belediyeden de muhtarımıza ilan edilmesi için geldi. Burada yapılacak olan ÇED toplantısını muhtarımız ve köyde yaşayan vatandaşlar takip edecek. Ardından bir ÇED raporu hazırlanacak.
“PARTİMİZ İLGİLİ UZMANLARLA BİRLİKTE ÇED TOPLANTISINA KATILACAK”
Biz parti olarak da ilgili uzman kişilerle ÇED toplantısına katılıp, bu konuda kendi raporumuzu hazırlayıp, partimizin genel merkezine ilgili politika izleme kuruluna göndereceğiz.
“FISTIK YETİŞEN KÖYDE ARTIK VERİM YOK”
Kurulacak olan HES’in zararlarını görmek için mevcut örneklere bakmamız yeterli. Zaman içerisinde topraktaki verimlilik azalır. Daha önce bu köyde çok fazla fıstık yetişirken bu ürünün verimi azaldı. Burada yaşayan insanlar bundan zarar görür. Tutulan su nedeniyle buharlaşma fazla oluyor. Buharlaşma sebebiyle topraktaki tuz oranı artıyor ve artan tuz oranı topraktaki verimi düşürüyor. Santral kurulurken doğaya vereceği zararlar var. Birçok ağaç kesilecek, burada yaşayan canlılar zarar görecek, deredeki balıklar zarar görecek. Etkilemenin sadece bu köy ile sınırlı kalacağı düşünülmemeli çünkü bu su denize dökülüyor, su tutulduğu zaman alüvyonların denize taşınması engellenecek. Suyun aktığı Mahmutlar, Kestel, Oba, Tosmur bölgesindeki kıyı kesiminde olan plajlar zarar görecek ki görüyor diğer HES’ten ötürü.
“YANDAŞIN DEĞİL VATANDAŞIN SESİNE KULAK VERİN”
Alanya turizm şehri, birçoğumuz turizmden gelir elde ediyor. Yapılacak olan bir proje ile turizmi baltalamamak gerekir, bunun çok iyi düşünülmesi, tartışılması ve araştırılması gerekir. Dim Alacami doğa harikası bir köy. Bu projede imzası olan ve olacak yöneticilerin, idarecilerin yandaş yerine vatandaşın sesine kulak vermesi gerekiyor. Daha önce yapılan HES projesi sürecinde yapılan ÇED toplantısı vatandaşın yeterli katılımı sağlamadan yapılmış. Bir çok köylü HES yapılacağını temel atma sırasında öğrenmişler. Muhtarımızın bu süreci yakinen takip edeceğine inanıyoruz . Biz de Parti olarak ÇED toplantısına katılacağız. Somut duruma aykırı bir ÇED raporu düzenlenmesi halinde bu rapora karşı Gelecek Partisi Alanya İlçe Başkanlığı olarak itirazlarımızı yapacağız.”
ASAYİŞ
17 Kasım 2024ASAYİŞ
17 Kasım 2024MANŞET
17 Kasım 2024ASAYİŞ
17 Kasım 2024EKONOMİ
17 Kasım 2024ASAYİŞ
17 Kasım 2024ASAYİŞ
17 Kasım 2024