ÇEVBİD Başkanı Dr. Mehmet Dikici kuraklık ve taşkın tehlikesine karşı, Havza Bazlı Taşkın ve Kuraklık Yönetimi planlarının acil olarak hayata geçirilmesini isteyerek, “Su tasarrufu yediden yetmişe bir seferberlik şeklinde yaygınlaştırılmalı” dedi.
Çevre Bilinci ve İklim Değişikliği Derneği (ÇEVBİD) Başkanı Dr. Mehmet Dikici kuraklık ve taşkın afetlerine yönelik alınacak önlemleri paylaştı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin tüm dünya ve Türkiye açısından son derece önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Dikici, “Paris Sözleşmesi ile teyit edilen iklim değişikliğinin insanlığın ortak sorunu olduğu ve önlemlerin acilen alınması yönündeki kararlar biliniyor. Ülkemiz açısından bakıldığında özellikle su stresi çeken bir ülke olarak su ile ilgili yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaşmakta yarar görüyoruz” dedi.
Dikici, suyun aşırı azlığı ve aşırı çokluğu ile olan iki afet şekli kuraklık ve taşkın tehlikesine karşı alınması gereken 7 tedbiri şöyle sıraladı:
*Tarım Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış Havza Bazlı Taşkın ve Kuraklık Yönetimi planları acil olarak hayata geçirilmeli,
*Başta GAP olmak üzere yapılmış projelerdeki tamamlanmamış sulama kanalları acilen bitirilmeli, çorak tarlalara barajlardaki sular ulaştırılmalı,
*Dere yataklarındaki, taşkın alanlarındaki yerleşimler acilen kaldırılmalı,
*İçme suyu barajlarının güvenliği artırılmalı,
*Derelere, göllere, denizlere atıksu girişleri önlenmeli,
*Yeraltı sularından su çekilmesi acilen kontrol altına alınmalı,
*Su tasarrufu yediden yetmişe bir seferberlik şeklinde yaygınlaştırılmalı.
ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024MANŞET
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024EKONOMİ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024ASAYİŞ
19 Kasım 2024