DOLAR 34,4465 0.3%
EURO 36,3032 0.16%
ALTIN 2.836,840,10
BITCOIN 31402283.36463%
Antalya
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

‘HÜKÜMET ÇAYIN TAŞIYLA ELİN KUŞUNU VURUYOR’

‘HÜKÜMET ÇAYIN TAŞIYLA ELİN KUŞUNU VURUYOR’

ABONE OL
12:54 - 31 Mart 2020 12:54
‘HÜKÜMET ÇAYIN TAŞIYLA ELİN KUŞUNU VURUYOR’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İyi Parti Alanya İlçe Başkanı Yücel Apaydın, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına tepki gösterdi. Devletin, işçilerin kendi parasını işçilere geri destekmiş gibi vereceğini belirten Apaydın, ‘’Tabiri caizse çayın taşıyla elin kuşu vurulmaktadır’’ dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, korona virüsle mücadele kapsamında virüs nedeniyle faaliyetlerini yavaşlatan yada durduran tüm işletmelerin Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurabileceğini bildirmişti. Turizm çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkati çeken İyi Parti Alanya İlçe Başkanı Yücel Apaydın, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına tepki gösterdi.

Apaydın, “Korona virüs salgınının etkilerini azaltmak için hayata geçirilen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi içerisinde salgından direkt ve en ağır şekilde etkilenen çalışan kesime yönelik sadece Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması getirildi. Kısa Çalışma Ödeneği aslında yeni bir uygulama değil. Yaygın olmadığı için bilinmeyen bir uygulama yeniymiş gibi devreye sokuldu. Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaynağı işsizlik fonudur. Bu fon bildiğiniz gibi işçilerin maaşından kesilen işsizlik paylarından oluşmaktadır. Yani işçilerin kendi parasıyla işçilere sözüm ona destek (!) verilmektedir. Tabiri caizse çayın taşıyla elin kuşu vurulmaktadır. Bununla beraber işçiye kendi parası son üç yılda 450 gün prim ödenmiş olması ve son 60 gün hizmet akdine tabi olmak şartıyla verilecektir. Yani kısa çalışma ödeneği ileride alınacak işsizlik maaşından mahsup edilecektir’’ ifadelerini kullandı.

Turizm çalışanlarına finanse edilecek olan rakamın Suriyeli sığınmacılara verilen yardımın kırkta biri bile olmadığını söyleyen Apaydın, ‘’Çalışma Ödeneği uygulamasının masa başında sektörel özellikler hesaba katılmadan hazırlandığı açıktır. Salgından sektör olarak en çok etkilenen turizm işçisinin mevsimlik çalışan olmaları dolayısıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olma şartını sağlayamayacağı işçi temsilcilerinin fikri alınmaması sebebiyle hesaba katılmamıştır. Bu sebeple turizm çalışanları mağdur durumdadır. Turizm sektöründe SGK verilerine göre 2018 yılında istihdam 1 milyon 21 bin 438 kişiye ulaştı. Turizm çalışanlarının tamamına verilecek kısa çalışma ödeneğinin üç aylık tutarı 1 milyar Dolar bile etmemektedir. Suriyeli sığınmacılara 40 milyar Dolar harcayan devletimiz bunun 40’ta 1’inden az bir rakamla 3 ay turizm çalışanlarını finanse edebilecektir’’ diye konuştu.

‘Her sene ülke ekonomisine milyarlarca Dolar katkı yapan turizm çalışanlarının bunu hak etmediğini vurgulayan Apaydın, ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2019 yılı turizm geliri 34,5 milyar Dolar, 2018 turizm geliri ise 29,5 milyar Dolardır. Her sene ülke ekonomisine milyarlarca Dolar katkı yapan turizm sektörüne devletimiz 1 milyar Dolar olsun ayırabilmelidir. 2019 yılında 51,7 milyon turisti ağırlayan turizm çalışanları bunu hak etmektedir’’ dedi.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP