Alanya Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi, İnşaat Mühendisi Yılmaz Bağışlar, Alanya’nın doğusundaki en büyük yerleşim birimi olan Mahmutlar Mahallesi’nde yapımı bir türlü tamamlanamayan alışveriş merkezi hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.
İşte Bağışlar’ın o açıklaması…
Geçtiğimiz aylarda Alanya Belediye Meclisi olağan toplantısında gündeme gelen, Mahmutlar Mahallesi’nde yapımı yarım kalan alışverişi merkezi inşaatının devamını içeren yetki talebi, 37 meclis üyesi bulunan Alanya Belediye Meclisi’nin 18 meclis üyesi ve başkan oyuyla sınırda geçirilerek Alanya Belediye Başkanı’na AVM ile ilgili mahkemenin durdurma kararına ilişkin yürütmeyi durdurması amaçlı yetki verilmiştir.
Bilindiği üzere, Mahmutlar’daki AVM inşaatı, Mahmutlar Belediyesi tarafından 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile kapatılmadan önce ihale edilmiştir. İhale aşamasından sonra, AVM ihalesi üzerinde kalan yüklenici firma yetkilileri ile Mahmutlar Belediyesi arasında, paylaşım oranlarına göre, noter huzurunda, kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme imzalanması akabinde firmaya yer teslimi yapılıp çalışmalara başlayamadan Mahmutlar Belediye Meclisi tarafından alınan meclis kararıyla söz konusu ihale iptal edilmiştir. Bu süreçte bir kısım belediye bürokratları ve belediye başkanı için ihaleye fesat karıştırma sebebiyle kolluk kuvvetlerince operasyon düzenlenmiş, yargılama sürecine başlanarak belediye başkanının görevden alındığı bir süreç yaşanmıştır.
Sonrasında ise, Mahmutlar Belediyesi 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile kapatılmıştır ve yetkilerin bir kısmı Alanya Belediyesi’ne, bir kısmı ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir.
Bu dönemde Mahmutlar Belediye Meclisi tarafından iptal edilen ihale ile ilgili olarak yüklenici firma, ihalenin iptaline ilişkin meclis kararının iptali yönünde dava açmıştır ve ihale iptali meclisin yetkisinde olmadığı gerekçesiyle bu davayı kazanarak işe başlamak için Alanya Belediyesi ile tekrar görüşmelere başlamıştır. Mahkeme tarafından verilen söz konusu karar yalnızca usül uygunsuzluğu sebebiyle verilmiştir. Alanya Belediyesi, meclis kararının iptaline yönelik karara üst mahkemeye itiraz etmiş ve ihaleye fesat karıştırma davasının devam ettiği, yargılama sonuçlanmadan yapılacak iş ve işlemlerde geri dönüşü mümkün olmayacak durumlara yol açılma ihtimali gerekçesiyle üst mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alarak kaba inşaatı büyük oranda tamamlanan ve yapımı devam eden AVM inşaatını durdurmuştur.
Bütün bu kronolojik bilgiler ışığında geçtiğimiz ay meclise gelen Mahmutlar AVM inşaatı ile ilgili olarak meclise son anda verilen önerge ile belediye meclisinden, Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına ilişkin yetki istenmiştir. Bu yetkinin meclisten alınması, belediye kanunu gereği zorunluluktur.
Bahsedilen kronoloji incelendiğinde, olayı sadece yarım kalan bir inşaatın devamı olarak görmek güç bir durumdur. Yargılama süreci devam eden ve yargılamanın konusu ‘ ihaleye fesat karıştırma’ olan bir süreçte meclisin kendisini yargı yerine koyması ve yargılama süreci bitmeden karar alması, ileride geri dönüşü mümkün olamayacak, belki de kamu zararına yol açacak bir hale getireceği ortadadır.
Tip idari şartnameler çerçevesinde hazırlanan ihale şartnamelerinde açıkça belirtilmiştir ki; yargılama sonucunda, ihaleye fesat veya kötü niyet karıştırılması somut olarak ortaya konulursa bunun kurum tarafından gereği ihaleyi ve sözleşmeyi feshetmek olacaktır. Yani, daha açıkçası, devam eden davada mahkeme tarafından kişilerin ihaleye fesat karıştırdığı kararı verilirse ve yargılama bu şekilde sonuçlanırsa Alanya Belediyesi, AVM ihalesini ve sözleşmesini iptal etmek zorundadır.
Ayrıca yüklenici firmanın harcamalarını bilirkişilere tespit ettirerek bu harcamayı da mahkeme kararı ile yükleniciye ödemek zorunda kalabilir. Bu aşamada işin devam edilmesi kamu zararına yol açabilecektir. Bütün bunlar hep birlikte ele alındığında yargılaması devam eden ve henüz sonuçlanmayan bir olay ile ilgili meclisten karar almak veya yetki almak hem kurum, hem kurum yetkilisi hem de yüklenici firma açısında çeşitli sorunlar doğurabilir.
Anlayacağınız şudur ki; “AVM Mahmutlar’da ihtiyaç mıdır? Yapılması esnafı nasıl etkiler? Faydalı olur mu, olmaz mı?” gibi sorulara geçemiyoruz bile. Tabii ki atıl durumda bulunan bir yapının bu halde kalması herkesi üzmektedir. Özellikle iş imkanı ve istihdam açısından faydaları olacaktır. Tabii ki bu tür milli servet içeren yapıların kamuya ve vatandaş hizmetine kazandırılması gereklidir. Fakat, bunu hukuksal sınırlar çerçevesinde gerçekleştirebiliriz. Burada yapılması gereken yargılama sonucunun beklenmesi ve yargılama sonuca göre belediye meclisince karar alınmasıdır.
Hukukta somut gerçeklik her zaman niyetin önüne geçer. Niyet okuma veya vicdanen yarım kalmış bir inşaatı atıl durumdan kurtarma isteği hukuksal gerçeklerin önüne geçmemelidir. Bazen, vicdanen bizleri rahatsız eden, belki de iyi niyet çerçevesinde vatandaşa hizmet için atılacak adımlar uzun vadede hukuksal sorunlarla baş başa bırakabilir.
ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024MANŞET
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024EKONOMİ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024