Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer Alanya kent merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktaki Syedra Antik Kenti’ni gezdi. Kaymakam Ürkmezer’e eşi Miray Ürkmezer, Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen ile Syedra Antik Kenti Kazı Çalışmaları Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer ve ekibi katıldı.
1994-1998 yılları arasında Alanya Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan arkeolojik kazı çalışmaları 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Müze Başkanlığında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinde Doç. Dr. Ertuğ Ergürer bilimsel koordinatörlüğünde yeniden başladı.
2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla kazıya dönüşen çalışmalara Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığında dört ay süreyle devam edilerek, kentin birçok bilinmezi ile ilgili yeni bulgulara ulaşılmıştır.
Kentte Sütunlu Cadde, Büyük Hamam, Şapel, Anıt Mezar, Vaftiz Mağarası, Sarnıç Mağarası, çalışmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Doğal bir kaynağın doldurduğu çok büyük sarnıçlar ve yağmur sularının toplanması ile doldurulan tüm sarnıçlar ile en parlak dönemi olan Roma döneminde yaklaşık 5 bin kişinin burada yaşadığı, güneyinde yer alan Adataş mevkiinde ise küçük bir limanın olduğu düşünülmektedir. Çalışmalar ile kentin dönemindeki cadde ve sokaklarının ortaya çıkarılması, yapıların ve sütunlu caddede koruma ve aslına uygun yenileme (restorasyon) çalışmalarının yapılması hedeflenmektedir, her geçen gün artan ziyaretçisi ile Alanya Kültür turizmine katkı sunan Syedra’nın tanıtımı ve 2900 yıllık yaşanmışlığının korunması büyük önem taşımaktadır.
Kaymakam Ürkmezer, “Bugün burada yaptığımız gezi ile örneğine az rastlanan bir Antik kent gördük. Eserlerin canlılığı, sağlamlığı ve ileride gerçekleştirilecek olan projelerin getirdikleriyle Syedra önümüzdeki yıllarda vazgeçilmez bir kültür, sanat ve gezi rotası olacaktır. Bugüne kadar ziyaret ettiğim tarihi alanların içinde en çok etkilendiğim yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Alanya’ya gelen misafirlerimize ve sevgili Alanyalılara yılın her ayı gezildiğinde keyif verecek olan bu tarihi yollarda yürümeye, bu muhteşem manzarayı görmeye ve tertemiz havayı solumaya davet ediyorum. Arkeolojik bulguların gün yüzüne çıkması için görev alan tüm değerli çalışmacılara, bugün bize rehberlik yapan Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’e teşekkür ediyorum. Ülkemizin arkeolojik değerlerine sundukları katkılar için onların şahsında görev alan herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Syedra Antik Kenti Hakkında Notlar:
Yapılan son çalışmalar ile MÖ 9. yüzyıldan itibaren yerleşimin olduğu, oldukça geniş bir alanda sosyal yaşamın sürdürüldüğü verilerine ulaşmıştır. Kent İmparator Tiberius döneminde “Syredreon” adıyla kendi sikkesini basmaya başlar. İmparator Gallienus dönemine (MS 253-268) kadar sikke basımının devam ettiği görülür. Günümüzde gözlenebilen yapıların plan ve teknik özellikleri, MS 2-4. yüzyıllar arasında Syedra’nın en parlak dönemini yaşamış olduğunu gösterir. Bizans döneminde Pamphylia Metropolitliği ‘ne bağlı bir piskoposluk merkezi olarak adı geçer. Orta çağda özellikle dinsel yapıların önemli yer tuttuğu anlaşılır. Syedra’yı MS 12. yüzyıla kadar kent listelerinde ve Piskoposluk listelerinde takip etmek mümkündür. Antik kentte çok küçük izlerle takip edebildiğimiz Anadolu Selçuklu Dönemi sonrasında yerleşim terk edilmiştir.
ASAYİŞ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024MANŞET
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024EKONOMİ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024ASAYİŞ
16 Kasım 2024