DOLAR 34,4697 0.02%
EURO 36,3738 0.04%
ALTIN 2.962,920,96
BITCOIN 33789494.70707%
Antalya
18°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Koruma altındaki kardelenler Hollanda ve Almanya’ya ihraç ediliyor

Koruma altındaki kardelenler Hollanda ve Almanya’ya ihraç ediliyor

ABONE OL
11:47 - 19 Mart 2021 11:47
Koruma altındaki kardelenler Hollanda ve Almanya’ya ihraç ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Akseki ilçesinde doğadaki kardelenleri korumak için hayata geçirilen proje kapsamında 2016 yılında 4 dönümlük alana dikilen 20 bin kardelen soğanının sayısı yeni üretim parselleriyle 2 milyona ulaştı. Süs bitkisi olarak kullanılan kardelen soğanının, kozmetik sanayinin yanı sıra çiçek ve çocuk felci aşısı yapımında da kullanılması nedeniyle, bazı ihracatçı firmalar tarafından Tarım Bakanlığının izni ile Hollanda ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Proje ile kardelenlerin anaçlıkları artırılarak doğadaki yıpranmaların önüne geçilmesi planlanıyor.

"Torosların gelinliği" olarak bilinen, Antalya’nın Akseki ilçesi yaylalarında kendiliğinden yetişen ve Avrupa’da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan kardelen soğanlarının, tarım arazilerinde çoğaltılarak Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi hedefleniyor.
Kardelen soğanı ticareti yapan Mehmet Oğuz, Tarım ve Orman Bakanlığından kendilerine ait arazide kardelen soğanı üretimi ve üretilen kardelenin ihracatını yapmak için izin aldıklarını söyledi. Kardelen soğanı ticareti yapan firma yetkilisi Sedat Oğuz, kendilerine ait arazide kardelen soğanı üretimi ve üretilen kardelenin ihracatını yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığından 2015 yılında izin aldıklarını, uygulamaya konulan ihracatı yapılan soğanlı bitkiler için 2016 yılında damızlık parseller oluşturduklarını söyledi.

İlçede bu uygulamayı Çimi Mahallesi’nde 1 dönümlük alanda başlattıklarını belirten Mehmet Oğuz, "İlk yıl bir dönüm araziye 30 bin adet kardelen üretim parseli oluşturdu. İkinci yıl yavrularını alarak yeni anaç parseller oluşturarak üretime devam ettik. Dördüncü yılda ise yani bu yılın mayıs, haziran aylarındaki hasat zamanına kadar bu sayıyı 4 milyon kardelen soğanı ve tohum elde edeceğiz" dedi.

Damızlık parsellerden elde edilen ürünlerle üretim parselleri oluşturulduğunu anlatan Oğuz, "Üretilen soğanların ihracatı yapılacak. Bu şekilde doğadaki kardelen çeşitleri yaşam alanlarından toplanmayacak, üretim parsellerinden sökülen soğanların ihracatı gerçekleştirilecek. Yapılan çalışmanın amacı bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlamak ve kardelen neslinin doğadaki varlığını korumak" dedi.

Kardelen soğanının Akseki’de bu yıl sökümünün yasakladığını hatırlatan Oğuz, "Tarım Bakanlığı endemik süs bitkileri konusunda çok ciddi tedbirler alıyor. Kardelenin üretimi yapılarak satılmasını istiyor. Biz de kendi arazilerimizde bunu yetiştirerek ihracatını yapıp ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. 5 yılını dolduran kardelen soğanının köklerinde yaklaşık 25-30 civarında yavru meydana geliyor. Bunların ihracata gidecek olanlarını ayırıp, yavrularını yeniden üretim parselleri oluşturuyoruz. Ayrıcı çiçeklerinde oluşan tohumları ise alıp yeniden üretim alanlarına ekiyoruz" diye konuştu. Çimi Mahallesi eski Muhtarı Ramazan Önal ise, ihracatı yapılan kardelen çiçeğinin Çimi yaylasında yetişen önemli bir soğanlı bitki olduğunu belirtti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP