DOLAR 34,4863 0%
EURO 36,5847 -0.02%
ALTIN 2.919,620,71
BITCOIN 31873350.70814%
Antalya
17°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Pazar daralıyor, fiyatlar anormal şekilde yükseliyor

Pazar daralıyor, fiyatlar anormal şekilde yükseliyor

ABONE OL
13:03 - 23 Kasım 2021 13:03
Pazar daralıyor, fiyatlar anormal şekilde yükseliyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandeminin getirdiği sıkıntılara döviz kurundaki hareketliliğin de eklenmesi ile matbaa ve yayıncılık sektörü durma noktasına geldi. Özellikle kağıt fiyatlarının ikiye katlanması sektöre büyük darbe vurdu.

SEKTÖRDE MORALLER BOZUK

Türkiye Matbaacılar Federasyonu Denetleme Kurulu üyesi, Alanya Ticaret ve Sanayii Odası 9. Meslek Komitesi ve Alanya Matbaacılar Derneği Başkanı Musa Yaman yaptığı açıklamada son zamanlarda tüm dünyada yaşanan kağıt sıkıntısı, yurt dışında ton fiyatlarının döviz cinsinde de aşırı yükselişi ve dövizde yaşanan dalgalanmalardan dolayı matbaa ve yayıncılık sektörlerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Başkan Yaman “Pandemi ile birlikte boya, kalıp, selefon ve özellikle de kağıt fiyatlarında normalin çok üstünde artışlar meydana geldi. Yaşanan bu sorunların altı aydan önce çözülemeyeceği şeklinde gelen bilgiler sektörümüzde moralleri iyice bozdu” dedi.

ÖNCE PANDEMİ, SONRA KAĞIT FİYATLARI

Orta ölçekli matbaacı esnafının işlerinin, fatura, irsaliye gibi resmi evrakların e-fatura ve e-arşiv sistemine geçmesi nedeni ile önemli ölçüde zaten aladığını belirten Musa Yaman sözlerine şöyle devam etti; “Pandeminin başlaması ile de müşteri portföyünde yer alan lokanta, cafe, düğün salonları gibi yerlerin kapalı olması, büyük firmaların matbu evrak yerine dijital çözüm yolları kullanmaları, fuar, konser gibi etkinliklerin olmaması ve bir çok sektörlerin yarım kapasite ile çalışması nedeni ile iş kaybına uğradı.

KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİK

Pandemi yasaklarının kalkması ile söz konusu işletmelerin tam kapasite ile çalışmaya başlaması, yaklaşan yılbaşı ile birlikte iki yıldır maddi zorluklar yaşayan esnafın çalışma umudunu arttırdı. Fakat artan kağıt fiyatları ve hammadde sıkıntısı bu durumu tam tersine çevirdi.

DÖVİZ KURU ESNAFI DARBOĞAZA SOKTU

Bu olumsuz süreç matbaacı esnafımız üzerinde pandemiden daha ağır bir etki yaratmaktadır. Yurt dışında bile kağıt ton fiyatı Ocak ayında 700 dolar iken Ekim de 1300 dolara yükseldi.. Ülkemizde ise bu fiyatların üzerine yaklaşık 250-300 dolar gibi ilave ediliyor. Dolar bazında bazı kağıt ürünlerine gelen yüzde 100’ü aşan döviz zamları ve yükselen kur zaten zor durumda olan esnafımızı daha da zorlamaktadır. Yüksek döviz kuru nedeni ile daralan piyasada iş bulmakta zorlanan esnafımız, bulduğu işi üretecek hammadde bulamamakta, bulsa da günlük değişen hammadde fiyatları esnafımızı darboğaza sokmaktadır. Ayrıca özellikle Bristol Karton, Kuşe ve 1. Hamur kağıdı malzemecilere sorduğumuzda yok deniliyor.”

“Kağıt ithalatı yapan firmalar ile görüşmelerimiz sonucu içinde bulunduğumuz durumun kısa vade de çözülemeyeceği, küresel bir sorun olduğu aşikardır” diyen Yaman, kağıt fiyatlarındaki artışın nedenlerini şöyle açıkladı:

HAMMADDE FİYATLARI HER GÜN ARTIYOR

“Son yıllarda ülkemizde yaşanan döviz kurundaki yüksek artış kağıt fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Günlük değişen kur artışları esnafımızı fiyat vermekte zorlamakta, hazırlık aşamasında ise verilen fiyatlar iş üretime alınıncaya kadar zarara sebebiyet vermektedir. Kağıt ithalatçısı olan bazı firmaların kur artışı nedeni ile zaman zaman fiyat vermemeleri ve ürün satışını kapatmaları acı bir gerçektir. Kağıdın ana hammaddesi olan selülozun fiyatı sürekli artıyor. Avrupa piyasasında elektriğe gelen yüzde 400’e varan zamlar maliyetleri artırırken, Çin piyasasında temiz enerjiye geçiş sebebi ile fabrikaların üretim kapasitesini düşürmesi fiyatları olumsuz yönde etkiliyor.

KONTEYNER KRİZİ DEVAM EDİYOR

Dünya genelinde konteyner nakliye bedelleri 2 bin 500 dolardan 20 bin dolara kadar çıktı. Buna rağmen konteyner bulunmuyor. Bazı kağıt ve karton üreticileri sevkiyat ve depo probleminden dolayı üretim kapasitesini yarıya düşürdü. Bütün bunlar kağıt fiyatlarındaki artışı tetikliyor.

SEKTÖRDE DIŞA BAĞIMLIYIZ

Ülkemizde sadece 1’inci ve 3’üncü hamur kağıt ve krome karton üretimi yapılmaktadır. Bu iki ürün ihtiyacın ancak yüzde 20’lik kısmını karşılamaktadır. Diğer kağıt gruplarının tamamı ithal edilmektedir. Bu da bizi doğrudan dışa bağımlı hale getirmektedir. Bu nedenle dünya genelinde yaşanan fiyat artışları ülkemizi doğrudan etkilemekte, ülkemizdeki döviz artışı ile birlikte sonuçlarını iki kat hissettirmektedir.”

Başkan Yaman sözlerini, “Dünyada yaşanan bu olumsuzlukların bir an önce son bulması ve esnafımızın rahata kavuşması temel dileğimizdir” diye tamamladı.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP