Alanya’da su sorunu yaylaları da vurdu. Yeraltı kaynakları yok olmaya devam ederken, üretimde de hissedilir derecede kuraklığın etkisi altına girdi. Kuraklığın arşa çıktığı Alanya’da, tarımsal faaliyetlerde yüksek derecede etkilenmeye başladı. Yeraltı kaynaklarının tükenmesi sonucu, su bulamayan üretici verimli ve kaliteli üretim yapamaz hale geldi.
Bölgenin geçim kaynağı arasında yer alan salatalık üretimi, çayın kuruması ile birlikte neredeyse bitecek düzeye ulaştı. Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de, bölgede kuraklığın salatayı vurmasından dolayı üretimde azalma yaşandığı ve fiyatının yükseldiğini ifade etti. Sevilgen, “Alanya’da aşırı bir su sıkıntımız var bu su sıkıntısı yaylalara kadar ulaştı. Zaten yaylada su olsa o su yeraltından mutlaka bizim Alanya’ya kadar gelecek. Orada en büyük suyumuz Gödüre Çayında var. Gödüre Çayı’nda eskiden millet çaydan karşıdan karşıya geçemezdi, sadece köprüleri kullanırlardı. Şimdi istediğiniz kısımdan geçebiliyorsunuz.
Bu da o civarda suyun azalmasına az olmasıyla beraber de ekimin, üretimin tamamen azalması anlamına geliyor. Bundan dolayı da şu an salatalığın fiyatı çok yüksek. Salatalığın değeri kesinlikle 5 TL değil salatalığın olması gereken rakam 2 TL-3 TL. Zaten sizde görüyorsunuz her gün kavga oluşuyor şu an sınırsız şekilde sondaj vuruluyor. Bunların ne ruhsatları var ne başka bir şeyleri devamlı sen benim suyu alıyorsun gibi kavgalar var” dedi.
Çayların boşa aktığını, tarım alanlarında kullanılmadığını söyleyen Sevilgen, ” Manavgat Çayı Dim Çayı, Alara Çayı bu sular şu anda hep boşa gidiyor. Biz evde izliyoruz reklam yapıyorlar musluğu az açın, dişinizi fırçalarken, elinizi yıkarken suyu kapatın diyorlar ama öbür tarafta çay komple boşa akıyor yani bunlarla ilgili acil önlemler alınması lazım” diye konuştu.
ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024MANŞET
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024EKONOMİ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024ASAYİŞ
18 Kasım 2024