DOLAR 34,4442 0.31%
EURO 36,3703 0.35%
ALTIN 2.834,620,03
BITCOIN 30904800.58248%
Antalya
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

THD Alanya’dan art arda gelen zamlara tepki!

THD Alanya’dan art arda gelen zamlara tepki!

ABONE OL
15:16 - 5 Ocak 2022 15:16
THD Alanya’dan art arda gelen zamlara tepki!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya Tüketici Hakları Derneği Başkanı Cemal Şencan, son zamların ardından tüketicilerin büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını belirterek, “Tüketiciler soyulacak, şirketler kazanacak” dedi.

Alanya Tüketici Hakları Derneği (THD) yeni yıl ile elektrikten doğal gaza birçok kaleme yapılan fahiş zamlara tepki gösterdi. Alanya Tüketici Hakları Derneği Başkanı Cemal Şencan, yapılan bu zamlar ile 2022 yılında da vatandaşın geçim sıkıntısının katlanarak büyüyeceğini kaydetti. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Şencan, “Yeni yılın ilk uygulaması olarak devreye konulan yüksek elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamlarıyla tüketiciler soyulacak, şirketler kazanacak. Tüketicilerin evrensel haklarından olan temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı kapsamında; ucuz enerjiye yani ucuz elektrik, ucuz doğal gaz ve ucuz akaryakıta erişim hakkı yüksek enerji zamlarıyla ayaklar altına alınmıştır. Bu son elektrik zamları ile birlikte dört kişilik bir hanenin aylık ortalama 230 kilowat saat elektrik tüketimi için ödeyeceği bedel 211TL’den 371,50TL’ye yükselecektir. Yani, dört kişilik hanenin ortalama aylık elektrik tüketim bedeli yüzde 76 zamlanmıştır. Dört kişilik bir hanenin aylık ortalama doğal gaz tüketimi 80.33 m3’dür. Bu miktar Türkiye’nin soğuk bölgelerinde daha da artmaktadır. Doğal gaza yapılan zam ile birlikte dört kişilik hanenin aylık ortalama doğal gaz gideri 181.3TL’den 226.6TL’ye yükselecektir. Dört kişilik hanenin aylık ortalama elektrik ve doğal gaz giderleri toplamı 598TL olacaktır. Kış aylarında ise doğal gaz tüketimi ve gideri ortalama 2 kat artacağından dolayı kış aylarındaki dört kişilik hanenin ortalama elektrik ve doğal gaza ödeyeceği bedel ise 825TL olacaktır.

“Özellikle de dar gelirli tüketiciler yüksek elektrik-doğal gaz zamları ve fiyatları nedeniyle ihtiyaçları kadar doğal gazı ve elektriği kullanamayacağından dolayı soğukta ve karanlıkta yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Yüksek enerji zamları evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır. Özellikle de asgari ücretliler ile asgari ücretin altında geliri olan ve hiç geliri olmayan hanelere devlet yardımcı olmalıdır. Örneğin, aylık 150 kilowat saate kadar elektrik tüketen ve aylık 60 m3’e kadar doğal gaz kullanan söz konusu hanelerden herhangi bir ücret alınmamalıdır. Bu ücretler devlet tarafından karşılanmalıdır.”

“Tüketicilerin mağduriyetine ve soyulmasına neden olacak olan yüksek enerji zamları ivedilikle iptal edilmelidir ve tüketicilerin soyulmasına son verilmelidir. Bugün Türkiye’de petrolün yüzde 90’dan fazlası ithal edilmektedir. Önemli miktarda akaryakıt ürünleri ithal edilmektedir. Doğal gazın yüzde 98’i ithal edilmektedir. Elektriğin yüzde 45-50’ye yakın bölümü ithal doğal gaz ve ithal kömürden üretilmektedir. Türkiye’nin en yüksek ithalat bedeli enerji ithalat bedelidir. 2020 yılında enerji ithalatına yaklaşık 29 milyar dolar ödenmiştir. Dolayısıyla ithalata dayalı enerji politikaları elektrik, doğal gaz ve akaryakıt ürünlerinin pahalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, ithalata dayalı enerji politikalarına son verilmelidir. Türkiye’de elektriğin yüzde sekseni özel elektrik şirketleri tarafından üretilmektedir.”

“Elektrik dağıtımının yüzde yüzü ise elektrik dağıtım şirketlerince yapılmaktadır. Dolayısıyla özel elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin amaçları kar etmek olduğundan elektriğin fiyatı tüketicileri mağdur edecek düzeyde yükseltilmektedir. Aynı şekilde doğal gaz, petrol ve akaryakıt ürünlerinin ithalatı ve dağıtımı da özel şirketlerce yapıldığı için satış fiyatları yükseltilmektedir. Bu bakımdan, tüketicilerin enerjide mağdur edilmemesi için özel enerji şirketleri kamulaştırılmalıdır. Özel enerji firmalarının tüketicileri mağdur etmemeleri ve enerjinin girdi olarak malların üretim ve maliyet bedelini yükseltmemesi için enerji politikaları kamu yararına göre değiştirilmelidir. Enerjinin ucuzluğu için yerli kaynaklara dayalı enerji politikalarına ağırlık verilmelidir. Özellikle de ülkemizin güneşli ve önemli derecede rüzgarlı bir ülke olması nedeniyle elektrik üretiminin güneşe ve rüzgara dayalı olarak yapılması belirleyici olmalıdır. Tüketicilerin yeterli ve ucuz enerjiye erişimi, enerjinin üretimi sürecinde insana, çevreye ve doğaya zarar verilmemesi için enerji politikalarının bu yönüyle de tüketici haklarına uygun olması gerekmektedir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Özkaya Sigorta


HIZLI YORUM YAP